Уторак, 27. Мај 2014.

Одржана седница Штаба за ванредне ситуације

Након укидања ванредне ситуације у Републици Србији, осим за 17 општина, у којиме се спроводе мере санације након катастрофалних поплава, Штаб за ванредне ситуације општине Неготин, сходно процени да на територији општине Неготин престаје потреба додатног ангажовања снага и средстава на припреми и отклањању последица поплава у Тимочком делу, упутио је предлог председнику општине Неготин, за укидање ванредне ситуације на делу територије општине Неготин, која је проглашена 15. маја.

Чланови општинског штаба упознати су и са информацијом Завода за јавно здравље „Тимок“ из Зајечара, о детаљној анализи воде у Месној заједници Мокрање. Анализом узетих узорака воде у МЗ Мокрање сви параметри су у границама дозвољених па се вода може користити за пиће и припремање хране, као и за остале потребе становника ове месне заједнице. Из Завода за јавно здравље су препоручили да је неопходно да се прати здравствена исправност воде у Мокрању, једанпут месечно из бушотине и резервоара или неке тачке у селу, посебно са освртом на квалитет воде, односно кретање вредности амонијака у води за пиће.

На седмој по реду седници општинског штаба за ванредне ситуације, представници ЈП Србија воде поднели су извештај о реализацији и завршетку планираних радова на насипу у Радујевцу и путу Србово-Косно грло. Такође чланови штаба упознати су и са епидемиолошким мерама заштите у месној заједници Мокрање.

Штаб за ванредне ситуације донео је и закључак да се на основу извршених радова и трошкова ангажоване механизације, рачуна за гориво, исхрану и осталих утрошених средстава сачини извештај и штаб извести о утрошеним средствима по наведеним основама.