Понедељак, 27. Мај 2019.

Одржана Прва ванредна седница Штаба за ВС

Прва седница Штаба за ванредне ситуације за територију опшине Неготин одржана је данас поводом пожара на градској депонији који је букнуо у суботу 25. маја у преподневним сатима. Владимир Величковић, председник Општине Неготин и командант Штаба и представници надлежних служби, Ватрогасно-спасилачке јединице и ЈКП „Бадњево“ Неготин информисали  су  чланове штаба о новонасталој ситуацији и предузетим мерама за гашење пожара који је букнуо по други пут за протеклих месец дана на градској депонији.

  

„Разлог сазивања ванредне седнице је пожар који је у суботу око 9 часова ујутру  захватио део градске депоније. Чланови Штаба информисани су о предузетим мерама на гашењу пожара и  ангажовању припадника Ватрогасно-спасилачке јединице и радника ЈКП „Бадњево“  и укључени  су и сви потребни субјекти у расветљавању разлога настанка пожара, имајући у виду да је ово други пожар за месец дана и да постоји сумња да пожар није букнуо сам од себе, већ да постоји и људски фактор који је утицао да се пожар и деси. После јучерашњег обиласка терена  и сумње у настанак пожара, мишљења сам да и други чланови штаба морају бити укључени у решавање овог проблема. Начин на који се десио и брзина којом се ширио буди сумњу да постоје други фактори који су утицали на настанак пожара. Пожар је локализован и очекујемо да  у наредних неколико дана буде загашен. Упућујем апел свим суграђанима који одлажу отпад да воде рачуна да не би дошло до овакве ситуације поново, када су као у недељу  временске прилике утицале да  дим прекрије град и  тиме угрози здравље људи и животну околину.“ изјавио је Владимир Величковић, командант Штаба за ванредне ситуације.

  

Чланови Штаба усвојили су Закључак о мерама које је неопходно предузети на спречавању изазивања и ширења пожара на градској депонији. У наредном периоду, појачати надзор (дежурства и обиласци) на градској депонији - радника на одржавању, а уз асистенцију и у оквиру својих овлашћења и расположивости људских ресурса, припадника Полицијске станице Неготин и свих осталих надлежних органа и служби, како би се спречило даље изазивање пожара у наредном периоду и санкционисала одговорна лица, с обзиром на сумњу да се пожари изазивају од стране неидентификованих лица који ту радњу извршавају са намером тиме угрожавајући живот и здравље грађана и загађујући животну средину и  упутити апел путем којег ће се становништво општине Неготин обавестити о штетности изазивања пожара на депонијама и његовим последицама.