Петак, 25. Новембар 2016.

Одржана осамдесет друга седница Општинског већа

Данас је одржана осамдесет друга седница Општинског већа општине Неготин, којом је председавао Јован Миловановић, председник општине.  На дневном реду било је 16 тачака из домена рада Већа. Седница је почела минутом ћутања поводом смрти Радислава Тркуље, почасног грађанина Неготина.


Чланови Општинског већа разматрали су данас нацрт и утврдили предлог Одлуке о утврђивању просечних цена квадратног метра одговарајућих непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2017. годину. Правни основ за доношење ова одлуке је Закон о порезима на имовину, којим је прописано да просечну цену одговарајућих непокретности по зонама на територији јединице локалне самоуправе, утврђује свака јединица локалне самоуправе на основу цена остварених у промету одговарајућих непокретности по зонама у периоду од 1. јануара до 30. септембра године која претходи години за коју се утврђује порез. Овом Одлуком предвиђено је повећање просечне цене квадратног метра непокретности за утврђивање пореза на имовину у 2017. години у првој и другој зони, док ће у осталим зонама остати на нивоу прошлогодишњих цена.

Утврђен је и предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Неготин за 2016. годину. Разлог за ребаланс буџета су измене и допуне Закона о буџетском систему који прописује да јавна предузећа, фондови и дирекције основани од стране локалних самоуправа од 1. децембра не могу више бити индиректни буџетски корисници. Конкретно у општини Неготин реч је о Јавном предузећу за грађевинско земљиште које од првог дана децембра неће више бити индиректни корисник буџета. Општина Неготин је овом изменом и допуном Одлуке о буџету преузела обавезу финансирања неизмирених обавеза овог предузећа до краја текуће године по основу текућих поправки и одржавања локалних путева и капиталних инвестиција које су биле уговорене. Изменом и допуном Одлуке о буџету дошло је и до прерасподеле средстава између појединих позиција и намена. Општинско веће утврдило је и предлог Одлуке о преузимању обавеза јавног предузећа за грађевинско земљиште, као и предлог Одлуке  о давању претходне сагласности на статусну промену односно припајање ЈП за грађевинско земљиште Јавном комуналном предузећу „Бадњево“.

Због примедбе фирме „ВАТ ЕНЕРГИЈА“ ДОО, на Нацрт ПДР коридора далековода 110 кВизмеђу ТС 110/35 кВ „Мосна“ и 110/35 кВ „Никине воде“, Комисија за планове општине Неготин предложила је да се изврши измена и допуна Одлуке о доношењу ПДР коридора далековода 110 кВизмеђу ТС 110/35 кВ „Мосна“ и 110/35 кВ „Никине воде“ деоница на теритоји општине Неготин, што су већници данас и прихватили.

На осамдесет другој седници Општинског већа прихваћене су одлуке о прибављању непокретности у јавну својину бестеретним правним послом у катастарским општинама Неготин и Јабуковац. 

Прихваћени су и предлози за измене решења о именовању чланова школских одбора ОШ „Хајдук Вељко“ Штубик, Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ Неготин, као и Решење о именовању УО и НО Завода за урбанистичко планирање и пројектовање општине Неготин.

Веће је утврдило и предлог Решења о давању сагласности на Одлуку Надзорног одбора ЈКП „Бадњево“ о утврђивању валуте плаћања варијабилног и фиксног дела износа по обрачунима за грејну сезону 2016/2017. На основу ове одлуке, варијабилни и фиксни део потрошачи ће плаћати од октобра до априла и то до последњег дана у наредном месецу за претходни месец, док ће обрачуни за период мај-септембар 2017. године садржати само фиксни део цене грејања са валутом плаћања 15-20 дана наредног месеца.

На данашњој седници одобрена су и средства из буџета Општине Неготин у износу од 2 289 120 динара, ЈКП „Бадњево“ за набавку металних контејнера, као и 20 781,60 динара, као награда младим стонотенисерима Петру Видићу, Саши Јанковићу, Милошу Томићу и њиховом тренеру за освојено прво место на школском Првенству Србије у конкуренцији пионира.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.