Понедељак, 07. Новембар 2011.

Одржана национална дебата „Унапређење социо-економских услова у руралним подручјима“

3445_1.jpg

У организацији Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије и Београдског фонда за политичку изузетност, уз подршку  локалне самоуправе, у Неготину је у петак, 4. новембра, одржана  национална дебата о унапређењу социо-економских услова у руралним подручјима. О значају националне дебате која треба  да допринесе размени добрих искустава и праксе и укаже на решења за примену приоритета од значаја за унапређење социјалног укључивања и смањења сиромаштва, говорили су, поздрављајући њене учеснике, Милош Миловановић, помоћник министра пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије и др Влајко Ђорђевић, председник Општине Неготин. На скупу у Неготину угледни предавачи су говорили о циљевима и значају првог Националног извештаја о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији, као што су „Унапређење људског капитала у руралним подручјима“  и „Унапређење доступности услуга у малим и неразвијеним општинама“. Током дебате понуђени су и одговори на питање како постићи већу конкурентност руралних подручја.

3445_2.jpg

Национална дебата одржана у Неготину једна је од неколико  приређених у градовима Србије у организацији републичког Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва републичке Владе, који је и покренуо иницијативу о отварању дијалога на тему приоритета у областима социјалног укључивања и смањења сиромаштва између институција на националном и локалном нивоу, организација цивилног друштва, експертске заједнице , академске заједнице, бизнис заједнице, синдиката и других актера. Присуствовали су јој чланови поменутог Тима, Београдског  фонда за политичку изузетност и Грађанске иницијативе.

3445_3.jpg

Тако је Соња Лихт,председница Београдског фонда за политичку изузетност подвукла да би национална дебата о унапређењу социо-економских услова у руралним подручјима требало да омогући социјално укључивање и смањење сиромаштва у нашој земљи, на путу европских интеграција. То је један од задатака у процесу придруживања ЕУ који је Република Србија дефинисала као активно учешће у европском процесу социјалног укључивања.

3445_5.jpg

Говорећи о Првом Националном извештају о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици, Милош Миловановић, помоћник министра пољопривреде,трговине, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије је посебно указао да је популаризација овог студиозног документа веома важна, као и то да сви грађани о томе треба да буду квалитетно информисани како би могли да се активно укључе у спровођење мера националне стратегије за смањење сиромаштва.

3445_4.jpg

Општина Неготин је захваљујући многим пројектима у које се већ укључила, али и улагањима из локалног буџете, већ забележила помаке на побољшању услова за живот и рад становника руралних подручја, закључио је др Влајко Ђорђевић, председник Општине Неготин, а предстоје и нове мере у тој важној области.