Понедељак, 02. Децембар 2013.

Одржана манифестација "Смедовачки божоле"

 

У организацији Удружења „Пријатељи Смедовца“, формираног пре три године, у Смедовцу, тимочком селу и центру крајинског виногорја, одржан је Трећи фестивал у част младог вина, под називом „Смедовачки божоле“.

 

Манифестацију су, у центру села које је последњих деценија доживело највећи популациони суноврат у општини Неготин , отворили Слободан Бобан Цветковић, председник Удружења "Пријатељи Смедовца" и Миодраг Микица Радојевић, председник Савета МЗ.

  

У само педесетак активних домаћинстава, данас живи између 70 и 80 становника, од којих је половина њих старија од 65 година. У типично старачким домаћинствима, староседеоци се, мимо бремена година, баве виноградарством и производњом вина, с обзиром да Смедовац од давнина има једно од најкавлитетнијих виногорја у Крајини.


"Управо на тим чињеницама почива идеја о раду Удружењу „Пријатељи Смедовца“, каже Слободан Цветковић, председник. "Његовим формирањем желели смо да сачувамо село од даљег пропадања и вратимо млађе људе на то подручје јер смо убеђени да је реч о најквалитетнијем виноградарском рејону на нашим просторима. Са минималним улагањима, и највише, сопственим ангажовањем, идеја нам је да направимо Бренд села. Можда ће баш вино из Смедовца, као што је било од средине 19. до половине 20.века, поново бити на трпезама широм Србије под називом „Неготинац“. То чувено вино правило се од прокупца, црвеног муската и зачинка. Ми љубитељи Смедовца се надамо да ће „Неготинац“ поново постати вино боема и да ће га бити на тржишту.”

 

Ове године, у част младог вина - божоле, по коме је Фестивал у Смедовцу добио име, домаћини су отворили врата 10 пивница у намери да посетиоцима и пријатељима понуде дегустацију вина из овогодишње бербе, уз домаће специјалитете смедовачких домаћица.

 

Тако су, почев од пивнице  једног од најстаријих виноградара, Душана Милановића, чика Ђуре, времешног старине који иако у 84. години живота, обрађује виноград и производи црни семијон, каберне и гаме, гости посетили и подруме вина Душана Живковића, у чијој се породици традиција виноградарства преноси с генерације на генерацију.

Живковић , на 3 хектара узгаја аутохтоне сорте грожђа, црну тамјанику , шардоне и ризлинг. Познат је као произвођач белих и црвених вина и квалитетне смедовачке ракије.

 

У пивници породице Марјановић, саграђеној далеке 1850. године, наследник три стотине година дуге традиције производње грожђа и вина, је др Иван Илић. "Органском производњом грожђа се бавимо последњих 7 година. Половину годишњег рода, а то је између 4,5 до 5 тона , извозимо у Француску, Немачку, Јапан и Америку. За сада производњу сертификованог органског грожђа имамо на површини од једног хектара и 20 ари, али имамо и 1 ха нових засада, са ендемском црном тамјаником. Очекивања су да ће та производња бити успешна као и клона каберне совињон, који сада користимо. У Смедовцу су савршени услови за узгој грожђа, таквих има само још у Бургундији и мањем делу Мађарске. Вино органског порекла је веома здраво и као лекар тврдим да је најбоља заштита од малигних болести, шлога и кардиоваскуларних обољења."

 

Драгиша Благојевић из Смедовца, породично обрађује око 2 хектара винограда. До 9 хиљада литара одличног вина произведе у годинама попут ове која је обиловала великим бројем сунчаних дана. На вино божоле, које прави од гамеа,вранца и зачинка је посебно поносан и пласира га на неколико тржишта градова у Србији. Благојевић сматра да вино из Смедовца има шансу и перспективу, па је стога пре 6 година реновирао породичну пивницу саграђену 1864. године.

 

И породица Николић из Смедовца има своју винско-виноградарску причу, коју су пренели својим гостима. Чика Власта је традицију препустио сину Драгану, а он најмлађем Николићу, Милошу, коме је, као и свим љубазним домаћинима Фестивала "Смедовачки божоле", организатор уручио плакете - медаљоне за учешће на трећој манифестацији.

 

Према речима Микице Радојевића, виноградара и председника Савета МЗ, на подручју Смедовца 25 хектара земљишта је под виноградима. Остале плодне оранице се скоро и не обрађују. Он лично, у сезони обере око 5 тона грожђа, са нешто више од једног хектара. Грожђе продаје произвођачима у суседном Рајцу и Рогљеву, што чине и многи виноградари из Смедовца. Породица Радојевић се са стотину пчелињих друштава све више окреће пчеларству, а занимљив је податак да ово омалено село тренутно има 4 кошнице по становнику.

Иако је биолошки опстанак села Смедовца питање времена, његови мештани се не предају. Верују да ће традицију сачувати њихови наследници. У ширењу идеје о потреби очувања овог дела крајинског виногорја помажу им у чланови Удружења "Пријатељи Смедовца", који су и ове године са успехом организовали Трећи Фестивал у част младог вина.