Уторак, 31. Март 2015.

Одржана дванаеста седница Скупштине општине Неготин

Данас је одржана дванаеста седница Скупштине општине Неготин, којом је председавао др мед. Љубисав Божиловић. Одборници су расправљали о 33 тачке из домена рада Скупштине општине.

На почетку дванаестог заседања локалног парламента, одборници су усвојили Одлуку о изменама и допунама Статута општине Неготин. Предлог за промену Статута општине Неготин покренут је на седмој седници СО Неготин, 14. новембра, а након спроведених радњи, данас је Одлука и усвојена. Правни основ за измену и допуну Статута општине Неготин заснован је на његовом усклађивању са важећим законима.

На данашњој седници усвојена је Одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Неготин за 2015. годину. Разлози за први ребаланс буџета у овој години јесу прерасподела средстава између појединих позиција и намена и очекиваних наменских средстава од другог нивоа власти, односно 14 000 000 динара од Министарства привреде, за реконструкцију зграде у централној зони и 1 000 000 динара од стране Борског округа, за санацију и реконструкцију крова и фасаде на згради републичке инспекције.Овом Одлуком сопствена средства остала су на истом нивоу, док су за 15 милиона динара увећана средства из других прихода, па је целокупна приходна страна повећана за исти износ.

У циљу усаглашавања са Законом о планирању и изградњи, усвојена је и Одлука о изменама и допунама Одлуке о Општинској управи општине Неготин, а одборници су већином гласова усвојили и Одлуку о изменама и допунама одлуке о радноправном статусу изабраних и постављених лица у органима општине Неготин.

Након краће дискусије прихваћени су и извештаји о раду јавних предузећа и установа чији је оснивач општина Неготин. Реч је о извештајима Јавног предузећа за грађевинско земљиште, Музеја Крајине, Историјског архива, Дома културе „Стеван Мокрањац“, Туристичке организације, Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“, Завода за урбанистичко планирање и пројектовање и Центра за социјални рад за 2014. годину. Усвојен је и локални акциони план запошљавања за 2015. годину и Одлука о давању сагласности за употребу имена општине Неготин Удружењу фотографа.

Након полемике коју су водили одборница Радмила Геров и Ненад Трандафировић, члан Општинског већа задужен за омладину и спорт, усвојен је Програма развоја спорта општине Неготин за период од 2015. до 2018. године. Како је истакао Трандафировић у свом излагању, циљ овог Програма је унапређење услова за развој спорта у нашој општини. Програмом су дефинисана три приоритета : изградња, одржавање и опремање спортских објеката, подстицање и стварање услова за унапређење спорта за све такмичарске категорије али и предшколски и школски спорт.

Одборници Скупштине општине Неготин донели су и Одлуку о усвајању концесионог акта за поверавање обављања делатности приградског превоза путника на територији општине Неготин, Одлуку о објављивању јавног позива за обављање ове делатности, као и измену Решења о именовању стручног тима за давање концесије за линијски превоз путника у приградском саобраћају на територији општине Неготин. Гласовима већине одборника усвојена је и Одлука о доношењу програма коришћења средстава Буџетског фонда за заштиту животне средине општине Неготин на 2015. годину. Законом о заштити животне средине прописано је да се средства Буџетског фонда за заштиту животне средине могу користити на основу утврђеног програма, који уз сагласност надлежног министарства доноси СО Неготин. Одлуком о буџету за 2015. годину за заштиту животне средине предвиђена су средства у износу од 60 милиона динара.

Скупштина је дала сагласност и на измену Статута Јавног предузећа за грађевинско земљиште, Музеја Крајине и Историјског архива, на измену Решења о образовању комисије за именовање директора јавних предузећа и Решења о избору председника, заменика председника и чланова комисије за омладину, спорт и физичку културу. Дата је и сагласност на Одлуку надзорног одбора ЈП за грађевинско земљиште. Усвојене су и измене решења о именовању чланова школских одбора МШ „Стеван Мокрањац“ и ОШ „Вера Радосављевић“, као и измени решења о именовању чланова управног и надзорног одбора Музеја Крајине. Донето је и Решење о именовању Комисије за стипендирање студената и талентованих ученика средњих школа општине Неготин

Дискусију је изазвало и разрешење директора ЈКП „Бадњево“, Голуба Рајића, као и његово поновно именовање за вршиоца дужности директора овог предузећа. Директор ЈКП „Бадњево“ разрешен је због незаконито спроведеног поступка избора и пресуда Вишег и Апелационог суда, којима је овом предузећу наложено да пониште Решење о именовању директора и спроведу нови поступак именовања.

Одборници Скупштине општине Неготин, прихватили су и предлог Одлуке о усвајању годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији општине Неготин. Сагласност на предлог Програма, који је израдила Комисија за израду годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта дало је Министарство пољопривреде и заштите животне средине. Овим програмом утврђује се врста и обим радова које треба извршити у периоду за који се Програм доноси, динамика извођења радова и улагање средстава. Усвојена је и Одлука о одређивању надлежног органа за спровођења поступка давања у закуп пољопривредног земљишта у државној својини на територији општине Неготин. Одлуком се одређује председник општине Неготин, као надлежан орган за доношење Одлуке о расписивању јавног огласа о давању у закуп пољопривредног земљишта у државној својини уз сагласност Министарства пољопривреде и заштите животне средине, а складу са Годишњим програмом заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини.