Петак, 15. Јун 2018.

Одржана дванаеста седница Општинског већа општине Неготин

На данашњој седници Општинског већа којом је председавао Владимир Величковић, председник Општине Неготин, разматрано је  и утврђено низ предлога одлука везаних за комасацију дела катастарских општине Речка, Чубра, Рајац и Смедовац.

Реч је о предлозима одлука  доношења Програма  комасације дела катастарских општина Речка и Чубра, Програма комасације дела КО Рајац и Смедовац,  о спровођењу комасације на делу КО Речка и Чубра и о спровођењу комасације  на делу КО Рајац и Смедовац.  Утврђен је и предлог Решења о образовању Комисије за спровођење комасације, предлог Одлуке о начелима комасације у деловима КО Речка и Чубра , Рајац и Смедовац и предлог Правилника о накнадама за рад Комисије за спровођење поступка комасације.

Добили смо сагласност од ресорног министарства пољопривреде за два програма, један за катастарску општину Рајац и Смедовац , а други за катастарске општине Речка и Чубра. Ово је први корак у реализацији великог посла и добра је ствар што смо овај процес покренули, јер то је велико богатство које имамо, а стоји неискоришћено. Наредног петка имаћемо и седницу Скупштине општине Неготин, на којој ће се наћи и ово што смо данас усвојили на већу, тако да очекујем да се у септембру или октобру крене са радом на терену. Надамо се да ће комасација дати резултате, јер прве информације из ове четири месне заједнице у којима ће се она радити су позитивне. Велико је интересовање мештана за укрупњавањем земљишта, с обзиром да подаци кажу да је процечна парцела у Рајцу и Смедовцу 16 ари. Уколико успемо да то земљиште укрупнимо на неки реалан ниво, а то је увећање до два и по пута, онда би то било одлично, а све преко тога је феноменално. Сматрам да је то неопходно да би се развио уопште тај део општине и и да би се развило оно по чему смо у Србији, а и шире познати, а то је узгајање винове лозе и производња вина. Ово је и један импулс за нашу општину у даљем развоју и туризма и пољопривреде односно виноградарства.“ – рекао је Владимир Величковић, председник општине Неготин.  

Чланови већа су били једногласни и приликом утврђивања предлога Одлуке о изменама и допунама Одлуке о Општинској управи Општине Неготин коју је појаснила Зорица Мијушковић, в.д. начелника ОП Општине Неготин, по којој ће,  у циљу ефикаснијег рада и бољег обављања послова из надлежности,  управа имати осам организационих јединица уместо досадашњих 10.  Одељењу за урбанизам и грађевинарство додати су послови организационе јединице Службе за заштиту животне средине, а Служби  за скупштинске  и нормативно правне послове,  додати послови Службе за послове председника Општине и Општинског већа.  Усвојен је и Закључак да се из општинског буџета одобри 120.000 динара Давиду Матејевићу из Неготина, студенту Медицинског факултета у Београду, са просечном оценом  10, за стручно и научно усавршавање у Словачкој.  Већници су усвојили и Закључак о издвајању 1.000.000 динара за помоћ у извођењу радова на изградњи цркве „Успења Пресвете Богородице“ у селу Лепосавић- Улију на Косову и Метохији на молбу протојереја Миломира Влашковића.  Тиме се и Општина Неготин прикључила осталим општинама, које у складу са својим могућностима , помажу у стварању бољих услова за живот наших људи на Косову и Метохији.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.