Петак, 16. Јануар 2015.

Одржана двадесет друга седница Општинског већа


Данас је одржана двадесет друга седница Општинског већа општине Неготин, којом је председавао Јован Миловановић, председник Општине Неготин.


Чланови већа на данашњој седници, након разматрања и образложења Драгана Мијуцића, в.д. директора Јавног предузећа за грађевинско земљште и Мире Дојчиновић, шефа Одељења за урбанизам и грађевинарство, усвојили су предлог Одлуке о утврђивању доприноса за уређење грађевинског земљишта. Овом Одлуком прописује се поступак обрачуна и наплате доприноса за уређивање грађевинског земљишта, зона и врсте намене објекта, износи коефицијената зоне и намене, износ и поступак умањивања доприноса, посебно умањења за недостајућу инфраструктуру и услови и начин обрачуна умањења за трошкове инфраструктурног опремања средствима инвеститора, као и друга питања од значаја за обрачун и наплату. Ова Одлука наћи ће се пред одборницима Скупштине општине Неготин, а примењиваће се од 1. марта 2015. године.

 

Већници су данас утврдили и предлог Решења о поништавању решења о давању сагласности на одлуку Надзорног одбора ЈКП „Бадњево“ о утврђивању ценовника грејања. Скупштина општине Неготин је ову одлуку усвојила на седници одржаној 8. децембра, али је Министарство рударства и енергетике, које је надлежно да врши надзор над спровођењем Уредбе о одређивању цена топлотне енергије, утврдило је да је наведено решење није донето према важећој Уредби и наложило да СО Неготин покрене поступак укидања овог решења. Општинско веће утврдило је такође и предлоге решења о давању сагласности на одлуку ЈКП „Бадњево“ Неготин о усклађивању Одлуке о утврђивању ценовника грејања са законом о ПДВ-у, јер ово решење прати предлодно Решење, које је поништено по налогу министарства.

 

Општинско веће је данас усвојило и предлог закључка у вези са налозима датим ЈКП „Бадњево“  усвојило низ предлога одлука и решења везаних за рад и функционисање овог предузећа. Усвојен је нов предлог Решења о давању сагласности на одлуку Надзорног одбора ЈКП „Бадњево“ о утврђивању ценовника грејања. Решење је усклађено са Уредбом из 2014. године и примењиваће се ретроактивно од 15. октобра. Решење предвиђа и мању цену грејања за 12 одсто. Такође, Веће је усвојило и предлог измене тарифног система за обрачун топлотне енергије за тарифне купце. Потреба за овом изменом настала је због решавања проблема обрачуна и наплате испоручене и измерене топлотне енергије како за физичка, тако и за правна лица. Чланови већа су разматрали и усвојили и предлог Решења о давању сагласности на одлуку НО ЈКП „Бадњево“ о утврђивању валуте плаћања обрачуна за период јануар – септембар 2015. године. Наведеном Одлуком, утврђен је начин обрачуна и наплате испоручене и измерене топлотне енергије за физичка и правна лица, са утврђивањем валута плаћања варијабилног и и фиксног дела по сваком од обрачуна појединачно од јануара до септембра 2015. године. Општинско веће усвојило је и предлог решења о давању сагласности на одлуку Надзорног одбора ЈКП „Бадњево“ о учешћу предузећа у програму рехабилитација система даљинског грејања у Србији – фаза IV. Овом Одлуком ЈКП „Бадњево“ прихватило је обавезу учешће предузећа за реализацију пројекта коришћења средстава кредита од стране Немачке развојне банке у износу од 300 000 евра, који ће се реализовати у сарадњи са Министарством рударства и енергетике, а све у циљу повећања енергетске ефикасности на територији општине Неготин. Веће је донело и решење о издвајању средстава из буџета општине Неготин за 2015. годину у износу од 7 милиона динара , ЈКП „Бадњево“, за измирење обавеза на сређивању даљинског система грејања, по основу споразумног раскида уговора са фирмом „Топлинг –грејање“ д.о.о Београд.