Среда, 30. Новембар 2016.

Одржана двадесет девета седница СО Неготин

Данас је одржана двадесет девета седница Скупштине општине Неготин. На дневном реду било је 11 тачака. На почетку седнице, одборници су минутом ћутања одали пошту Радиславу Раши Тркуљи, почасном грађанину Неготина, који је преминуо 24. новембра.

 

Као прва тачка на дневном реду данашње седнице била је Одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Неготин за 2016. годину. Образлажући Одлуку, Валентина Ђуричић, шеф Одељења за буџет, финансије и локалну пореску администрацију истакла је да су основни разлог за ребаланс буџета измене и допуне Закона о буџетском систему који прописује да јавна предузећа, фондови и дирекције, основани од стране локалних самоуправа, од 1. децембра не могу више бити индиректни буџетски корисници. Конкретно у општини Неготин реч је о Јавном предузећу за грађевинско земљиште које од првог дана децембра неће више бити индиректни корисник буџета. Општина Неготин је овом изменом и допуном Одлуке о буџету преузела обавезу финансирања неизмирених обавеза овог предузећа до краја текуће године по основу текућих поправки и одржавања локалних путева и капиталних инвестиција које су биле уговорене. Изменом и допуном Одлуке о буџету дошло је и до прерасподеле средстава између појединих позиција и намена.  

 

Већином гласова усвојена је и Одлука о утврђивању просечних цена квадратног метра одговарајућих непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2017. годину. Овом Одлуком предвиђено је повећање просечне цене квадратног метра непокретности за утврђивање пореза на имовину у 2017. години у првој и другој зони, док ће у осталим зонама остати на нивоу прошлогодишњих цена. Свака јединица локалне самоуправе просечну цену утврђује на основу цена остварених у промету одговарајућих непокретности по зонама у периоду од 1. јануара до 30. септембра године која претходи години за коју се утврђује порез.

Скупштина општине Неготин дала је и сагласност на статусну промену-припајање Јавног предузећа за грађевинско земљиште Јавном комуналном предузећу „Бадњево“ и усвојила Одлуку о преузимању обавеза овог предузећа.

Без дискусије прихваћена је и Одлука о измени и допуни Одлуке о доношењу ПДР коридора далековода 110 кВ између ТС 110/35 кВ „Мосна“ и 110/35 кВ „Никине воде“ деоница на територији општине Неготин.

На двадесет деветој седници Скупштине општине Неготин већином гласова усвојене су и Одлуке о прибављању непокретности у јавну својину бестеретним правним послом у катастарским општинама Неготин и Јабуковац.

 

Одборници су усвојили и Решење о давању сагласности на Одлуку Надзорног одбора ЈКП „Бадњево“ о утврђивању валуте плаћања варијабилног и фиксног дела износа по обрачунима за грејну сезону 2016/2017. На основу ове одлуке, варијабилни и фиксни део потрошачи ће плаћати од октобра до априла и то до последњег дана у наредном месецу за претходни месец, док ће обрачуни за период мај-септембар 2017. године садржати само фиксни део цене грејања са валутом плаћања 15-20 дана наредног месеца.

Прихваћена су и Решења о именовању чланова школских одбора ОШ „Хајдук Вељко“ Штубик, Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ Неготин, као и Решење о именовању УО и НО Завода за урбанистичко планирање и пројектовање општине Неготин. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.