Четвртак, 31. Март 2016.

Одржана двадесет четврта седница Скупштине општине Неготин

Данас је одржана двадесет четврта по реду седница Скупштине општине Неготин. На дневном реду је била 31 тачка, а седници су присуствовали председник општине Неготин, Јован Миловановић, заменик председника Надица Васић и чланови Општинског већа општине Неготин.

  

На почетку седнице одборници Скупштине општине Неготин минутом ћутања одали су почаст недавно преминулој одборници др Јованки Здравковић. Скупштина је констатовала и престанак мандата одборници Јованки Здравковић и потврдила мандат одборнику Драгану Дрондићу из Прахова са листе „Демократска странка-ПУПС-др Кристијан Николић“.

  

На дневном реду данас су били извештаји о раду јавних предузећа и установа чији је оснивач општина Неготин. Одборници су након краће дискусије, већином гласова усвојили извештаје о раду и финансијском пословању Јавног предузећа за грађевинско земљиште, Завода за урбанистичко планирање и пројектовање, Музеја Крајине, Историјског архива, Дома културе „Стеван Мокрањац“, Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“, Туристичке организације општине Неготин и Центра за социјални рад за 2015. годину и дали сагласност на прву измену и допуну програма пословања са финансијским планом ЈКП „Бадњево“ за 2016. годину.    

Скупштина је на данашњој седници усвојила и Одлуку о измени Одлуке о стопи пореза на имовину на територији општине Неготин. Овом изменом прецизира се висина стопе пореза на имовину на права на земљишту код обвезника који не воде пословне књиге и на права на непокретности пореског обвезника који не води пословне књиге, осим на земљишту. Већином гласова усвојене су и Одлука о локалним административним таксама којом се уводе локалне административне таксе за списе и радње у управним стварима, као и за друге списе и радње које органи општине Неготин издају односно обављају у оквиру послова из своје изворне надлежности, Одлука о измени и допуни Одлуке о локалним комуналним таксама у општини Неготин. Изменама и допунама  прецизира се рок за плаћање локалне комуналне таксе за Тарифне бројеве 1 и 2, односно за истицање фирме на пословном простору и коришћење рекламних паноа укључујући истицање и исписивање фирме ван пословног простора на објектима и просторима који припадају општини. Предложеном Одлуком се одређује и висина новчаних казни, као и Одлука о боравишној такси општине Неготин. Овом Одлуком уводи се обавеза плаћања, утврђује се висина, рокови, начин плаћања, коришћења боравишне таксе као изворног јавног прихода општине Неготин, као и надзор над применом одлуке. Одлуком је боравишна такса утврђена на износ од 70 динара дневно.

Одборници су данас изгласали и Одлуку о измени и допуни Одлуке о утврђивању аутобуских стајалишта, којом се додају нова стајалишта код Педагошке академије, у улици Станоја Гачића, код ОШ „Бранко Радичевић“, у улици Добриле Радосављевић, код ОШ „Вера Радосављевић“ и у улици Станко Пауновић, код ОШ „Вук Караџић“, као и Одлуку о бесплатном превозу одређених категорија путника на територији општине Неготин, којом право на бесплатан превоз остварују деца и њихови пратиоци ради похађања припремног предшолског програма на удаљености већој од два километра од седишта школе, сви ученици основних и средњих школа, на удаљености већој од четири километра од седишта школе, деца и ученици са сметњама у развоју, као и њихови пратиоци и запослени у школама. Скупштина је због промена стопе пореза на додату вредност са 20 на 10 одсто, донела и Одлуку о првој измени Уговора о поверавању комуналне делатности линијског приградског превоза путника на територији општине Неготин и Одлуку о давању сагласноcти на коначни нацрт анекса бр.1 о првој измени Уговора.

  

Одлуком о изменама и допунама Одлуке о пијацама на територији општине Неготин усклађена је важеће Одлуке са случајевима који се појављују на терену. Изменом и допуном промењени су и износи казни које скупштине општине  могу прописати својим одлукама. Скупштина је усвојила и Одлуку о јавном окупљању на територији општине Неготин којом се утврђује простор на коме није дозвољено јавно окупљање више од 20 лица ради изражавања, остваривања и промовисања државних, политичких, социјаних и националних уверења и циљева, других слобода и права у демократском друштву.Ступањем на снагу ове одлуке,  јавно окупљање неће бити дозвољено на месту на којем прети опасност од наступања угрожавања безбедности људи и имовине, јавног здравља, морала, права других или безбедности Републике Србије. Гласовима већине одборника усвојена је и Одлука о утврђивању закупнина и накнаде за коришћење пословног простора у својини општине Неготин, којом се утврђује начин и поступак утврђивања закупнине и накнаде за пословни простор у општинској својини.

Доношењем Одлуке о усвајању Програма коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине општине Неготин за 2016. годину, обезбеђује се планско коришћење средстава за финансирање активности које су предвиђене стратешким документима из области заштите животне средине. Буџетом општине Неготин Неготин за заштиту животне средине планирана су средства у износу од 60 милиона динара. 

  

 Одборници су позитивно гласали и за Одлуку о изради измена и допуна Плана детаљне регулације коридора далековода 110кВ између ТС 110/35кВ „Мосна“ и ТС 110/35кВ „Никине воде“, деоница на територији општине Неготин. Повод за измене и допуне Плана је обезбеђење прихватљиве сигурносне удаљености између планираних далековода и ветрогенератора планираних у склопу ветропарка „Никине воде“ не територији наше општине.

Одлуком је одређен и надлежни орган за доношење годишњег програма заштите, уређења и коришћенја пољопривредног земљишта у државној својини на територији општине Неготин.

На данашњој седници донете су и одлуке о прибављању непокретности у јавну својину бестеретним правним послом у КО Мокрање, Брестовац и Уровица, као и одлуке о приступању  прибављања непокретности у јавну својину општине Неготин прикупљањем писмених понуда у КО Сиколе 1, о расписивању огласа и Решење о формирању Комисије.

Скупштина општине Неготин усвојила је и Решење о именовању Данета Суруџића за директора Центра за социјални рад.   

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.