Петак, 30. Јануар 2015.

Одржана двадесет четврта седница Општинског већа

Данас је одржана двадесет четврта седница Општинског већа општине Неготин, којом је председавао Јован Миловановић, председник Општине Неготин.  


Чланови већа, седници након разматрања нацрта усвојили су предлог Одлуке о изменама и допунама Статута општине Неготин. Овом одлуком врше се измене и допуне Статута општине Неготин из 2008. године у циљу усклађивања са позитивним законским прописима. Нацрт је израдила Комисија за израду нацрта акта о промени Статута општине Неготин, која је именована одлуком СО Неготин крајем прошле године, а након спровердених законских радњи  за измену Статута општине.

На данашњој седници  усвојена је и Одлука о изменама и допунама Одлуке о радноправном статусу изабраних и постављених лица у органима Општине Неготин, којом се врши  измена и допуна важеће одлуке.  Већници су усвојили и Решење о давању сагласности на Одлуку о измени  Статута Музеја Крајине у циљу усклађивања са Законом о култури, а односи се на избор за директора установе, односно на стручну спрему коју морају да имају кандидати за директора.

Општинско веће је након разматрања дало сагласност и на програм и план рада буџетског инспектора општине Неготин за 2015. годину. Програм и план рада обухвата директне и индиректне кориснике средстава буџета где ће током 2015. године бити извршен инспекцијски надзор.         

С обзиром да Завод за урбанистичко планирање и пројектовање тренутно израђује техничку документацију за уређење дечијег игралишта са спортским тереном у насељу „Борска“,  које се налази на парцели која је делом у власништу Општине Неготин, неопходна је била и  сагласност локалне самоуправе за уређење овог простора, која је дата на двадесет четвртој седници већа. Решењем Општинског већа потврђена је и пета измена Плана о одређивању локација за постављање мањих монтажних објеката привременог карактера – летњих башти на територији општине Неготин.

Општинско веће разматрало је предлог и донело Закључак о издвајању средстава на име обезбеђивања ужине за ученике социјално угрожених породица. За ове намене из буџета општине Неготин, преко Центра за социјални рад општине биће издвојено 654 118 динара, за 134 ученика из десет школа. Акцију је 2013. године започео синдикат ХЕ „Ђердап 2“, али су због недостатка средстава њом тренутно обухваћени ученици ОШ „Вук Караџић“. Већници су донели  и закључак о пружању једнократне помоћи у износу од по 150 000 динара на име помоћи у даљем лечењу за два детета, која ће такође бити реализована преко Центра за социјални рад.

На данашњој седници ван снаге стављен је Правилник о додели средстава у области јавног информисања из разлога што је Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интересеа у области јавног информисања прописан поступак за доделу средстава који се разликује од поступка прописаног овим Правилником. Већници су одбили и жалбу Драгутина Савуљесковића из Јабуковца на Закључак саобраћајног инспектора односно Невенке Флорић на Решење Одељења за општу управу, имовинске и стамбено-комуналне послове.

Усвојен је данас и Правилник о мерилима и критеријумима за утврђивање цене услуга и учешћа корисника и сродника обавезних на издржавање у трошковима пружања услуга помоћи у кући, као и План уписа ученика средњих школа у општзини Неготин за школску 2015/2016. годину.