Четвртак, 17. Аугуст 2017.

Одржана друга ванредна седница Штаба за ванредне ситуације

На основу члана 15. Уредбе о саставу и начину рада штабова за ванредне ситуације, у уторак, 15. августа 2017. године, одржана је друга ванредна седница Штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин за 2017.годину којом је председавао заменик команданта и заменик председника општине Неготин, Бобан Стингић.  

 

Чланови Штаба на овој седници разматрали су реализацију закључака са прве ванредне седнице Штаба, који се односе на пожаре на територији општине Неготин. Известилац, Жељко Чермуковић, приправник на пословима одбране и ванредних ситуација, у свом излагању обавестио је чланове Штаба да је на основу закључака са прве ванредне седнице израђено упуство-препорука за грађане општине Неготин како  да се понашају при високим температурама, обавештење које се тиче пожара у коме се грађани обавештавају и упозоравају да не пале ватру на отвореном простору. Известилац је такође нагласио да су, поменуто упуство-препорука и обавештење објављени на званичном сајту општине Неготин, а обавештење о пожарима умножено је у потребном броју примерака, дистрибуирано и облепљено на свим објектима месних канцеларија на територији општине Неготин. На основу закључка са прве ванредне седнице  Штаба додељена је и једнократна новчана помоћа ВСЈ Неготин.

Командир ВСЈ Неготин обавестио је присутне да су на територији општине Неготин регистрована 33 пожара, у којима је изгорела површина од 565 хектара, а причињена је и материјална штета на 4 напуштена објекта, која су  изгорела.  У периоду од 04.08. до 13.08.2017.године, на гашењу пожара ангажовано је 108 ватрогасаца-спасилаца са 47 возила. На крају је закључио да су узроци ових пожара људска немарност.

 

Председавајући је у свом излагању захвалио ВСЈ на ангажованости и ефикасности у гашењу пожара, као и осталима који су узели учешћа у гашењу пожара. Нагласио је да се као узрок пожара често јавља паљење дивљих депонија за одлагање смећа и паљење старих гума на депонијама и око депонија. Такође је напоменуо и проблем слабог одзива мештана код дојаве пожара и пружања логистичке подршкеоперативним снагама приликом гашења пожара.       

 

Закључено је да је потребно формирати стручно-оперативни тим састављен од три представника локалне самоуправе, једног представника ловачког удружења „Хајдук Вељко Петровић“, једног представника МУП-а из Одељења за превентивну заштиту од пожара Бор-инспектор за превентивну заштиту од пожара и једног представника Шумског газдинства „Тимочке шуме“ –Бољевац Шумска управа Неготин у циљу сагледавања стања организације и спровођења мера заштите од пожара са посебним нагласком на контролу, надзор као и спровођење превентивних мера, односно спречавања изазивања и дојави пожара као и у циљу повећања одзива мештана приликом дојаве пожара и пружања логистичке подршке оперативним снагама ВСЈ и ДВД при извршавању задатака на гашењу пожара.

Чланови Штаба за ванредне ситуације општине Неготин упознали су се и са информацијама о Афричкој куги код свиња, заразној болести, која се појавила на територији северозападне Румуније. На седници Штаба разговарало се о предузимању превентивних мера и процена ризика за појаву болести на територији општине Неготин, а чланови Штаба упознали су се и информација са састанка одржаног на иницијативу Ветеринарског специјалистичког института у Зајечару. Седници су тим поводом, поред сталних чланова Штаба, присуствовали и републички ветеринарски инспектор Тијана Алексић, комунални инспектор ОУ општине Неготин Љубиша Станчуловић, управник ловишта „Хајдук Вељко Петровић“ Слободан Кастратовић и представник ветеринарске станице „Анимал-дуо-вет“-Неготин.

        

Након дискусије препоручено је да се ЈКП-у „Бадњево“ наложи да сточно гробље у селу Браћевац доведе у стање функционалности у што краћем временском року, имајући у виду чињеницу да је то сточно гробље, решењем надлежних служби одређено као званично сточно гробље на територији општине Неготин и да активирају зоохигијенску службу у оквиру свог предузећа. Такође препоручено је да се свим председницима савета МЗ на територији општине Неготин упути обавештење да су у обавези да одреде локације за укопавање угинулих свиња у случају појаве болести АКС на територији општине Неготин, с тим да се у том обавештењу мора истаћи да то никако нису сточна гробља већ само тренутне тзв. „ад хок“ локације за укоповање угинулих свиња које би се користиле само у случају појаве болести АКС на територији општине Неготин. Препоручено је и да се грађани путем медија упознају са болешћу АКС и превентивним мерама које треба предузети.