Понедељак, 13. Мај 2019.

Одржана друга редовна седница Штаба за ванредне ситуације општине Неготин

Данас је одржана Друга редовна седница Штаба за ванредне ситуације Општне Неготин којој је председавао Владимир Величковић, председник Општине Неготин и командант Штаба. 


Штаб је на данашњој седници разматрао стање спремности свих субјеката који учествују у спровођењу превентивних и оперативних мера у одбрани од поплава на територији општине Неготин на основу прогноза и упозорења РХМЗ-а, Сектора за ванредне ситуације, ЈП Србијаводе да се у наредном периоду  очекују  веће падавине.  После излагања представника свих субјеката Штаб је донео Закључак да су сви субјекти спремни за најављене обилније падавине. Прогонозе се мењају, из часа у час,  и количина најављених  падавина за територију Борског округа  мања је  у односу на јучерашње најаве али и поред тога, у оквиру Закључка, Штаб за ВС је донео низ превентивних мера.  Наложено је свим председницима Савета месних заједница, на чијој територији постоји опасност од поплава, да прате стање на водотоковима и о томе редовно обавештавају Штаб за ВС на следеће бројеве: 544-000 и 069/8482785.


На основу препоруке Окружног штаба за ванредне ситуације Борског управног округа, Штаб за ВС је на данашњој седници донео Закључак о усвајању Оперативног плана спровођења превентивних мера заштите од пожара на отвореном простору и шумских пожара за подручје територије општине Неготин. План садржи активности на превенцији и заштити од пожара на отвореном, носиоце активности и рокове за реализацију. Као једна од мера, која за циљ има спречавање изазвања пожара на отвореном,  Штаб је упутио апел да се не спаљују биљни остаци, стрни усеви, смеће на отвореном простору и упозорио да је то забрањено Законом о заштити  од пожара, члан број 50. Прекршиоци ће у случају спаљивања или изазивања пожара на отвореном бити новчано кажњени.  Апел је прослеђен  свим Саветима месних заједница на територији наше општине.