Понедељак, 08. Децембар 2014.

Одржана девета седница Скупштине општине Неготин


Данас је одржана девета седница Скупштине општине Неготин, којом је председавао др мед. Љубисав Божиловић. На дневном реду било је 16 тачака, од чега три као допуна дневног реда.

Одборници су на почетку данашњег заседања потврдили мандат новој одборници Маријани Мајсторовић, која је у одборничкој групи „Александар Вучић-Будућност у коју верујем- СНС-СДПС-НС-СПО“, заменила Душку Јосифовић, која је на седмој седници СО Неготин именована за в.д. директора Дома здравља Неготин.

Одборници Скупштине општине Неготин, усвојили су данас деветомесечни извештај о извршењу буџета за 2014. годину. Према овом извештају, који је образложио Димитрије Петровић, шеф Одељења за буџет, финансије и локалну пореску администрацију, у првих девет месеци, укупно остварени буџетски приходи и примања остварени су у износу од 645.110.350 динара, или 56,70 одсто у односу на планирани буџет за 2014. годину, а у односу на ребеланс 62,06 одсто. У структури прихода, највеће остварење је код изворних прихода, и то је тенденција већ неколико година, која је настављена и ове. Када је реч о расходима и издацима, они су у првих девет месеци извршени у износу од 627.829.285 динара. Он је такође истакао да локална самоуправа редовно извршава обавезе, како према корисницима буџета тако и све друге обавезе. По речима Петровића, током новембра месеца, прилив у буџет је повећан, и према његовим очекивањима до краја године биће остварен у износу од 90 одсто, уз максимално ангажовање радника Општинске управе и уштеду на свим нивоима.

Већином гласова одборника усвојена је и Одлука о додељивању посебног статуса комплексу Рајачких пивница. Посебан статус комплексу Рајачких пивница додељује се из разлога што сам комплекс и подручје на којем се налази представљају посебну и изузетну вредност од културног, историјског, туристичког и економског значаја као добро од општег интереса за Општину Неготин и Републику Србију.

Одборници су подржали и доношење Одлуке о приступању изради плана детаљне регулације за простор код железничке станице у Неготину, као и Одлуке о давању сагласности на текст споразума о заједничком управљању комуналним отпадом између града Зајечара и општина Мајданпек, Кладово, Бор, Неготин, Књажевац и Бољевац. Усвојен је и Извештај о раду предшколске установе “Пчелица”, Неготин за школску 2013/2014. годину и дата сагласност на годишњи план рада ове установе за 2014/2015. годину.

Доста расправе изазвала је измена тарифног система за обрачун топлотне енергије, којом се корективни фактор са 1,20 повећава на 1,60. С обзиром да је чланом 15. Тарифног система за обрачун топлотне енергије предвићено да се 65 одсто корисника минимално сагласи за расподелу утрошене топлотне енергије према делитељима, неопходно је да се корективни фактор измени у циљу што праведније расподеле испоручене топлотне енергије корисницима.

Одборници су расправљали и о давању сагласности на Одлуку надзорног одбора ЈКП “Бадњево” о утврђивању ценовника грејања. Голуб Рајић, директор ЈКП “Бадњево” образложио је важност давања сагласности на ову одлуку. Он је истакао да је Јавно комунално предузеће „Бадњево“, као имплементатор и корисник средстава из Програма „Рехабилитација система даљинског грејања у Србији-Фаза IV“, потписивањем Трилатерарног уговора преузело обавезу да већ од грејне сезоне 2013/2014. почне са новим начином обрачуна и наплате топлотне енергије по утрошку. Како је ЈКП „Бадњево“ наилазило на велике потешкоће у припреми и примени оваквог начина обрачуна, дефинисано је да се током грејне сезоне 2013/2014., док се све активности не приведу крају, врши информациони обрачун на основу испоручене и измерене количине топлоте, а да се у наредној грејној сезони топлотна енергија званично обрачунава и наплаћује на основу утрошка. ЈКП „Бадњево“ предложило је да се уз ценовник утврде и рокови плаћања по сваком од појединачних обрачунских рачуна, који су дужи од до сада примењивањих, а све у циљу растерећивања корисника. По овом предлогу, корисници су октобарске рачуне, који су испоручени, могли да измире до 18. новембра. Рок за измирење новембарских рачуна биће 31.децембар, децембарских 15. фебруар, јанурских 30. март, фебруарских 30. април, мартовских 15. мај, а априлских, уједно и последњих у овој грејној сезони, 30. мај 2015. године.

Одборници опозиције тражили су од предлагача да ову Одлуку повуче са дневног реда данашње седнице јер није у складу са законом и да се поново о њој расправља када буде усклађена са важећим прописима. С обзиром да предлагач није прихватио овај предлог, јер њено неусвајање прети да угрози реализацију Програма „Рехабилитација система даљинског грејања у Србији-Фаза IV“, Скупштина је већином гласова одборника дала сагласност на Одлуку надзорног одбора ЈКП “Бадњево” о утврђивању ценовника грејања.  

На деветој седници Скупштине општине Неготин, усвојена су и решења о образовању Комисије за израду предлога годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији општине Неготин за 2015. годину, о образовању Комисије за вођење поступка и доношење решења по захтеву за враћање земљишта, о измени решења о образовању Комисије за именовање директора јавних предузећа чије је оснивач Општина Неготин.

Скупштина је на данашњој седници потврдила престанак мандата директору Дома културе мр Милану Радосављевићу и в.д. директору Јавног предузећа за грађевинско земљиште, Драгану Мијуцићу. За вршиоца дужности директора Дома културе именована је Драгана Кнежевић, док је Драган Мијуцић, поново именован на функцију в.д. директора ЈП за грађевинско земљиште.

Одборници Либерално демократске партије своје незадовољство због неемитовања снимака седница СО Неготин у целости изразили су вишеминутним ћутањем за говорницом уз паролу „Ћутим да се чујем“.