Четвртак, 24. Март 2016.

Одржана 65. седница Општинског већа

Данас је одржана 65. седница Општинског већа општине Неготин, којом је председавао Јован Миловановић, председник општине Неготин.


На почетку седнице, након образложења Голуба Рајића , директора ЈКП „Бадњево“ и разматрања нацрта утврђен је предлог Решења о давању сагласности на прву измену и допуну програма пословања са финансијским планом Јавног предузећа за комуналне делатности „Бадњево“ Неготин за 2016. годину. Измена и допуна односи се на пројекцију расхода у 2016. години, где се умањују трошкови бруто зарада, а у истом износу се додаје нова ставка за отпремнине радника. Како један трошак замењује други, не ремети се коначан износ планираних расхода.

Општинско веће је након излагања директора јавних установа прихватило и извештаје о раду са финансијским плановима за 2015. годину, Музеја Крајине, Историјског архива, Дома културе „Стеван Мокрањац“, Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“, Туристичке организације општине Неготин и Центра за социјали рад.        

Након разматрања нацрта већници су утврдили и предлог Одлуке о изради измена и допуна Плана детаљне регулације коридора далековода 110кВ између ТС 110/35кВ „Мосна“ и ТС 110/35кВ „Никине воде“, деоница на територији општине Неготин. Повод за израду ових измена и допуна Плана је обезбеђење прихватљиве сигурносне удаљености између планираних далековода и ветрогенератора планираних у склопу ветропарка „Никине воде“ не територији наше општине.

Након доношења Закључка о повлачењу утврђеног предлога Одлуке о допуни Одлуке о локалним комуналним таксама на територији општине Неготин са седнице већа од 3. марта, утврђен је нови предлог Одлуке о локалним комуналним таксама у општини Неготин. Новом Одлуком прецизира се рок за плаћање локалне комуналне таксе за Тарифне бројеве 1 и 2, односно за истицање фирме на пословном простору и коришћење рекламних паноа укључујући истицање и исписивање фирме ван пословног простора на објектима и просторима који припадају општини. Предложеном Одлуком се одређује и висина новчаних казни. Утврђен је и предлог Одлуке о локалним административним таксама којом се уводе локалне административне таксе за списе и радње у управним стварима, као и за друге списе и радње које органи општине Неготин издају односно обављају у оквиру послова из своје изворне надлежности.    

Веће је утврдило и предлог Одлуке о боравишној такси општине Неготин. Овом Одлуком уводи се обавеза плаћања, утврђује се висина, рокови, начин плаћања, коришћења боравишне таксе као изворног јавног прихода општине Неготин, као и надзор над применом одлуке. Одлуком је боравишна такса утврђена на износ од 70 динара дневно.


Чланови Општинског већа усвојили су и предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о пијацама на територији општине Неготин. Разлог доношења ове Одлуке је усклађивање важеће Одлуке са случајевима који се појављују на терену. Изменом и допуном промењени су и износи казни које скупштине општине  могу прописати својим одлукама.

Веће је утврдило и предлог Одлуке о јавном окупљању на територији општине Неготин којом се утврђује простор на коме није дозвољено јавно окупљање више од 20 лица ради изражавања, остваривања и промовисања државних, политичких, социјаних и националних уверења и циљева, других слобода и права у демократском друштву.Ступањем на снагу ове одлуке,  јавно окупљање неће бити дозвољено на месту на којем прети опасност од наступања угрожавања безбедности људи и имовине, јавног здравља, морала, права других или безбедности Републике Србије.

На 65. седници Општинског већа усвојен је и предлог Одлуке о бесплатном превозу одређених категорија путника на територији општине Неготин. Овом Одлуком, право на бесплатан превоз остварују деца и њихови пратиоци ради похађања припремног предшолског прграма на удаљености већој од два километра од седишта школе, сви ученици основних и средњих школа, на удаљености већој од четири километра од седишта школе, деца и ученици са сметњама у развоју, као и њихови пратиоци и запослени у школама.


На данашњој седници утврђен је и предлог Одлуке о матичним подручјима, на основу које ће територија наше општине бити подељена на девет уместо осам матичних подручја, Ново матично подручје је Уровица за насељена места Уровицу и Слатину. 

Веће је утврдило и предлог Одлуке о утврђивању закупнина и накнаде за коришћење пословног простора у својини општине Неготин., којом се утврђује начин и поступак утврђивања закупнине и накнаде за пословни простор у општинској својини.

Већници су дали и сагласност на Одлуку Надзорног одбора ЈКП „Бадњево“ на план постављења продајних места на зеленој пијаци и Одлуку о расписивању лицитације за период 01.04.2016. – 28.02.2017. године. Лицитација ће бити одржана 30. марта за преосталих 95 тезги и 16 витрина.   

Веће је разматрало и одобрило средства по захтевима грађана. 


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.