Петак, 12. Фебруар 2016.

Одржана 61. седница Општинског већа

На данас одржаној седници Општинског већа, којом је председавао Јован Миловановић, председник Општине Неготин разматрано је и усвојено више одлука, програма и решења.

На почетку седнице разматран је предлог Програма коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине општине Неготин за 2016. годину који је после краће дискусије и усвојен. Програмом је предвиђено да се средствима која су планирана Одлуком о буџету за ову годину, у износу од 60.000.000 динара  финансирају: санација дивљих депонија и спречавање настајања нових, активности на успостављању регионалног система управљања отпадом,  формирање заштитног зеленила, уређење и одржавање јавних зелених површина, садњи дрвећа и цветњака, активности текућег одржавања канала и водотокова, информисање и објављивање података о стању животне средине и предузетим мерама, контроле и праћење стања животне средине, обележавање важних еколошких датума. Програм предвиђа и субвенције нефинансијским предузећима за пројекат реконструкције постројења за пречишћавање отпадних вода, наставак активности на успостављању ефикасног система управљања отпадом и проширења обима сакупљања комуналног отпада кроз набавку наменских возила, контејнера и канти за ослагање комуналног отпада и контејнера и кеса у боји за примарну селекцију отпада. Већници су усвојили Извештај о коришћењу средстава остварених по основу накнаде из члана 4. Одлуке о отварању буџетског фонда за заштиту животне средине Општине Неготин.

У циљу унапређења безбедности саобраћаја на путевима усвојен је и Програм коришћења средстава за унапређење безбедности саобраћаја на територији општине за 2016. годину у износу од 3.000.000 динара.

На данашњој седници разматран је и усвојен Локални акциони план запошљавања за ову годину којим се предвиђа финансирање мера активне политике запошљавања кроз субвенционисање самозапошљавања и програм стручне праксе у износу од 2.000.000 динара.

Општинско веће је једногласно усвојило Одлуку о надзору над радом јавних предузећа која обављају комуналну делатност на територији наше општине у циљу унапређења пружања комуналних услуга становницима општине Неготин кроз сталну анализу и праћење рада поменутих предузећа.

Усвојене су измене и допуне Одлуке о пијацама којима се одређује радно време пијаце у летњем  периоду  од 5:30 до 20 часова и у зимском периоду од 6:30 до 17 час, од понедељка до суботе. Пољопривредни произвођачи који продају на пијацама на територији општине Неготин морају имати регистрована пољопривредна газдинства, непосредно или преко чланова породичног домаћинства. Усвојен је предлог Решења о давању сагласности на одлуку Надзорног одбора ЈКП „Бадњево“ о усвајању ценовника о расписивању лицитације за годишњи закуп тезги на зеленој пијаци.

Већници су данас усвојили и Декларацију „Ми не желимо ГМО на нашој територији“ и тиме предложила Скупштини  доношење декларације о проглашењу општине Неготин за територију без производње, гајења и промета ГМО и производа од ГМО.    


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.