Петак, 05. Мај 2017.

Одржана 36. седница Скупштине општине Неготин

Данас је одржана 36. седница Скупштине општине Неготин, којом је председавао др мед. Љубисав Божиловић. На данашњој седници усвојено је више одлука и решења везаних за рад локалне самоуправе, јавних предузећа и установа. Седници је присуствовао и Владимир Величковић, председник општине Неготин.

 

Одборници Скупштине општине Неготин на почетку седнице минутом ћутања одали су почаст недавно преминулом одборнику Банету Гитановићу. Скупштина је због смрти одборника  Гитановића, потврдила и Одлуку о престанку мандата, а његово место у локалном парламенту заузео је Миодраг Петровић из Александровца, са листе окупљене око Српске напредне странке.   

На данашњој седници усвојено је више одлука и решења везаних за рад локалне самоуправе , јавних предузећа и установа. Одборници су већином гласова, након краћег образложења Валентине Ђуричић, руководиоца Одељења за буџет, финансије и ЛПА, усвојили Одлуку о доношењу програма коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине општине Неготин за 2017. годину. Овим програмом утврђује се намена и начин коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине. Средства се користе наменски, а Одлуком о буџету за 2017. годину планирана су у износу од 40.000.000 динара

 

Усвојена је и Одлука о изменама и допунама Одлуке о општинској управи општине Неготин у циљу усклађивања са Законом о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе.

На данашњој седници већином гласова присутних одборника усвојене су и одлуке о усвајању извештаја ликвидационог управника о спроведеном поступку ликвидације, о усвајању завршног ликвидационог биланса, као и о усвајању изјаве ликвидационог управника Установе за омладину и спорт на територији општине Неготин, да су све обавезе установе намирене и да се против установе не воде други поступци. Усвајањем ових одлука завршен је поступак ликвидације ове установе.

Краћу дискусију изазвала је Одлука о утврђивање смрти лица умрлих изван здравствене установе на територији општине Неготин. Одборник Тихомир Миловановић, изнео је низ примедби на садржај ове одлуке, али је она на крају ипак усвојена већином гласова.

Скупштина је прихватила и Одлуку о задуживању општине Неготин код пословне банке за финансирање капиталних инвестиција у Неготину у 2017. години. Овом одлуком одобрава се дугорочно задуживање буџета општине Неготин у износу од 100.000.000 динара, за финансирање капиталних инвестиционих радова. Задуживање је предвиђено Одлуком о буџету за 2017. годину, а добијена је и сагласност Министарства финансија, Управе за јавни дуг да општина може да се задужи за планирани износ.     

Без дискусије одборници Скупштине општине Неготин изгласали су и Одлуку о такси превозу на територији општине Неготин, којом се уређује и обезбеђује организација и начин обављања такси превоза и прописују ближи услови за обављање такси превоза путника у неготинској општини, Одлуку о стварима у својини општине Неготин и Одлуку о општем уређењу насељених места и комуналном реду на територији општине Неготин. Усвојена је и Одлука о измени Одлуке о радном времену у одређеним делатностима на територији општине Неготин, која се односи на висину казнених мера на основу измењеног Закона о прекршајима.

 

Одборници нису дискутовали ни о Одлуци о изменама и допунама Одлуке о финансијској подршци породици са децом на територији општине Неготин и Одлуци о измени Одлуке о условима држања и заштите домаћих животиња и условима њиховог сахрањивање на територији општине Неготин.

На дневном реду били су и предлози одлука непоходних за функционисање јавних предузећа и установа, па су на 36. седници СО Неготин  усвојене одлуке о изменама и допунама Одлуке о усклађивању оснивачког акта Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин, о изменама и допунама Одлуке о усклађивање оснивачког акта Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“ Неготин и о усклађивању пословања Јавног предузећа „Боговина“ Бор са законом о јавним предузећима.

Скупштина је дала сагласност и на Одлуку о изменама Статута Јавног предузећа за комуналне делатности „Бадњево“ Неготин. Ова измена урађена је у циљу спровођења статусне промене припајања Јавног предузећа за грађевинско земљиште неготинском комуналном предузећу     

На крају седнице усвојена су и Решења о измени Решења о именовању чланова школских одбора основних школа „Хајдук Вељко“ у Штубику и „Павле Илић Вељко“ у Прахову и Душановцу, Неготинске гимназије и Техничке школе. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.