Понедељак, 28. Септембар 2020.

ОДРЖАНА 28. СЕДНИЦА СО НЕГОТИН

У сали неготинског Дома културе „Стеван Мокрањац“ данас је одржана 28. седница СО Неготин, којом је председавао мр Милан Уруковић, председник локалног парламента. Седници је присуствовало 36 одборника локалног сазива. Већином гласова присутних одборника усвојене су одлуке о изради измена и допуна Плана генералне регулације за насеље Прахово, изради Плана детаљне регулације инфраструктурног коридора државног пута од саобраћајног чвора Душановац до границе К.О. Прахово и К.О. Радујевац, Плана детаљне регулације Луке Прахово и насеља Неготин као и Одлуке о изради измена и допуна Плана детаљне регулације за комплекс Рајачких пивница, којом ће се створити услови за изградњу новог резервоара за воду адекватне запремине, на котама које омогућују адекватне услове притисака у мрежи у гравитационом режиму снабдевања комплекса водом, на приступачном месту са аспекта даљег одржавања система.

  

„Данас смо донели сет битних одлука које ће већ с пролећа да крену у реализацију. Циљ доношења ових одлука је почетак реализације Хемијско-технолошког парка, пројекта од државног интереса. Очекујемо да реализација крене почетком наредне године, зато се и уређује планска документација која подразумева уређење инфраструктуре, заштиту животне средине, створање услова за довођење потенцијалних инвеститора. Одлука за насеље Неготин односи се на  парцелу бившег Крајина вина, где се планира подизање стамбеног комплекса од стране Еликсир групе, чиме ће бити обезбеђен смештај за нове раднике који ће бити  неопходни у наредном периоду, јер ми као општина нећемо моћи да испунимо све потребне захтеве по броју радника који ће бити потребни. За развој туризма значајно је доношење одлуке о измени Плана детаљне регулације Рајачких пивница. Пре свега, истражни радови су одрађени на бушотини и самом бунару, и стога ће План морати да се промени у том делу, с обзиром да надлежно министарство даје дозволу за почетак радова. Циљ је да се и ова промена заврши до половине новембра, да бисмо са ГИЗ-ом, уз учешће државе, могли да уредимо све дозволе, како би се од маја, а можда и раније, кренуло са уређењем комплекса Рајачких пивница. Што пре и боље ово урадимо, утицаће на још један пакет, који ће ићи ка Неготину од стране немачке развојне агенције. Озбиљно радимо како бисмо били пример добре праксе и створили могућност да у наредном периоду искористимо погодности фондова јер потенцијала имамо. Још једна важна одлука је решење о купопродајном уговору Лидл Србија, који је откупио парцелу у Неготину и од пролећа планира да крене са изградњом трговинског објекта.“ изјавио је након седнице Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

  

Одлуком о изради измена и допуна Плана генералне регулације за насеље Прахово мења се обухват, уместо 90 планом ће бити обухваћено 400 хектара, Одлуком о изради Плана детаљне регулације инфраструктурног коридора државног пута од саобраћајног чвора Душановац до границе к.о. Прахово и к.о. Радујевац биће обухваћене: планирана траса државног пута I реда од саобраћајног чвора Душановац до саобраћајног чвора Самариновац; предложена траса државног пута II реда од саобраћајног чвора Самариновац до кружне раскрснице на улазу у насеље Прахово и деоница државног пута IIБ реда, број 400, од кружне раскрснице у насељу Прахово до краја К.О. Прахово. Укупна површина оквирног обухвата планског подручја износи око 50 ha. Изменама и допунама Плана генералне регулације “Лука Прахово“ биће обухваћене измене које се односе на усаглашавање са планским документима вишег или истог хијерархијског нивоа са којима је у непосредној вези, и то: измене и допуне Плана генералне регулације за насеље Прахово (у фази израде), План детаљне регулације инфраструктурног коридора државног пута од саобраћајног чвора Душановац до краја К.О. Прахово (у фази израде) и измене и допуне Плана детаљне регулације за комплекс хемијске индустрије у Прахову (у фази израде на основу Одлуке о изради изменa и допуна Плана детаљне регулације за комплекс хемијске индустрије у Прахову, број: 350-67/2020-11/07 од 13.04.2020.


Одборници су данас усвојили и Решење о измени решења о именовању чланова Школског одбора Неготинске гимназије.