Среда, 23. Април 2014.

Одржан шести фестивал влашке музике “Гергина“

Ивица Првуловић, из Градскова у општини Зајечар, прошлогодишњи победник на фестивалу влашке песме у Бору, најбољи је вокални солиста Шестог фестивала влашке музике у Неготину, у организацији Удружења за очување и неговање културе, језика и традиције Влаха у Србији "Гергина“. На инструменту, највише домете показао је Срђан Петровић, млад и талентован солиста на хармоници из Тополнице код Мајданпека. Њима су уручене новчане награде Шестог фестивала "Гергина", док је за најбољег учесника овогодишње манифестације, новчано и Специјалним признањем "Божидар Јануцић", награђен Александар Живковић, солиста на фрули, родом из Бољевца, који се школује на одсеку кларинета у Неготину, у МШ "Стеван Мокрањац". 

 На Шестом фестивалу влашке музике у Неготину, у организацији Удружења „Гергина“, прве такмичарске вечери наступило је двадесетак неафирмисаних вокалних и инструменталних солиста, из општина Бор, Бољевац, Кучево, Неготин, Зајечар, Кладово и Мајданпек, који су се надметали на фрули, труби, саксофону, кларинету, хармоници, гајдама и виолини, у пратњи оркестра Јавора Туфаревића. Наступе учесника оцењивао  је жири којим је председавао Љубиша Павковић, један од најзначајнијих музичких уметника српског етно простора, виртуоз на хармоници.

 

Радиша Драгојевић, председник Националног савета Влаха у Србији, у име једног од покровитеља, отворио је Фестивал "Гергина" у Неготину".  

 

“Фестивал "Гергина" је једна од најпрестижнијих манифестација у Источној Србији. Представља нашу специфичну културу, влашку песму, музику и фолклор који нас карактеришу као мањину, идентификују је и одвајају од других и по томе се препознајемо. НСВ је већ четири године покровитељ Фестивала "Гергина", тако ће бити и убудуће и ми ћемо пружати подршку у сваком погледу и финансијску, наравно” - рекао је Радиша Драгојевић, отварајући фестивал "Гергина" у Неготину, који је окупио бројну публику и поштоваоце влашке културе.

 

Верни програмској концепцији, организатори Фестивала су на велику сцену Дома културе у оквиру прве вечери извели и пионире КУД-а "Рудна Глава", који су се представили сплетом влашких кола из Горњег Пореча.

   

Друго вече Фестивала било је посвећено певачким звездама влашког мелоса и истакнутим инструменталистима. У пратњи оркестра Срђана Демировића "Нема даље", између осталих, наступили су: Надица Јовановић, Слободан Домаћиновић, Станиша Пауновић, али и маестро Љубиша Павковић на хармоници, саксофониста Жива Динуловић, Георги Костадинов, кавалиста из Бугарске и трубач из Румуније Њелуцу Мургиле. Гости су били чланови КУД „Димитрије Беливакић“ из Буковча.

   

У галерији Дома културе промовисана су и три нова издања Удружења „Гергина“ и Националног савета Влаха, монографије о Станиши Пауновићу и Слободану Домаћиновићу, као и збирка 100 најлепших влашких песама „Кîнтјећиљи ноаштје”. У оквиру пратећег програма, прве фестивалске вечери отворена је изложба слика "Пронађени у преводу", познатог влашког сликара Драгољуба Стајковића - Стајка, који је дипломирао на Академији лепих уметности у Паризу, а који је сликарство усавршавао у Италији и Холандији. Дуже од две деценије живи и ради на простору Крајине.

 

Покровитељи Фестивала су Министарство културе и информисања, Национални Савет Влаха, Општина Неготин и Компанија Еликсир група- ИХП Прахово.