Четвртак, 27. Јул 2017.

Одржан Пословни форум „Бизнис за будућност – Б2Б“

У организацији Општине Неготин и Регионалне агенције за развој источне Србије - РАРИС у Неготину је одржан Пословни форум „Бизнис за будућност - Б2Б“ на коме су представљене могућности за улагање капитала наших људи на раду у иностранству у приватне послове у крају из кога потичу.


Форуму, који  је био посвећен представљању пројеката и програма који могу да допринесу пословном повезивању дијаспоре и нашег региона, присуствовали су представници општине Неготин, Агенције за развој, Фонда за развој Републике Србије, Регионалне привредне коморе Зајечар, Националне службе за запошљавање Бор, организација дијаспоре у Аустрији, аустријског пројекта „ЛинкУп!Сербиа!“ (Повежи се! Србија!), наши грађани који живе и раде у Аустрији, а заинтересовани су за пословну сарадњу са матицом и представници бизниса покренутих новцем из дијаспоре. На почетку скупа присутнима се обратио Владимир Величковић, председник општине Неготин.  

„Неготин је савремени град који своју економску будућност гради на природним и географским специфичностима и пре свега идеалним условима за развој пољопривреде. Повољан пословни амбијент који нуди општина Неготин, основа је за сигурне инвестиције, а локална самоуправа има жељу да дијалог са дијаспором подигне на виши ниво. Повезивање са нашом дијаспором представља значајан потенцијал за развој привреде у општини Неготин и због тога верујем да ће се оним нашим људима који су већ уложили средства и покренули сопствени посао придружити и други земљаци из расејања. Због тога поручујем да сви могу рачунати на нас  јер улажемо напоре да на оваквим и сличним скуповима објаснимо најважније могућности и олакшице везане за улагања. То ће верујем допринети побољшању свеукупне привредне климе и ниво сарадње подићи на виши ниво“ - рекао је председник Општине, Владимир Величковић, отварајући Пословни форум „Бизнис за будућност – Б2Б“ у Неготину.

На Пословном форуму представљени су програми и пројекти Привредне коморе Србије и Регионалне са седиштем у Зајечару, али и Националне службе за запошљавање о којима је говорила Соња Станковић, директор Филијале НСЗ у Бору.

Она је овом приликом нагласила да Национална служба за запошљавање има програме који могу бити од велике користи свима који желе да започну сопствени посао и интересантне мере за приватни сектор који је последњих година и иначе у фокусу интересовања НЗС  и утврђују се Националним односно локалним акционим плановима.

Дијаспора има приоритетно место у програмима РАРИС-а у жељи да ситуацију промени набоље, истакао је између осталог у свом излагању Владан Јеремић, директор Регионалне агенције за развој источне Србије – РАРИС.

Бобан Костандиновић представио је на скупу у Неготину кредитне линије Фонда за развој Републике Србије и  активности Развојне агенције Србије – РАС. Фонд за развој приватан бизнис помаже веома повољним кредитима, почев од 2007. године, док Развојна агенција пружа подршку бизнису, ове године са више пара у кампањи „Креирај живот“, подсетивши да је прошлогодишња спроведена под називом „Година предузетништва“.

“Овај скуп је био намењен онима који су то већ урадили, реч је о успешним људима у послу којим се баве, који имају везе и у земљама у којима су зарадили капитал и овде у Србији у којој су покренули сопствени посао. Они су  примери које треба следити и због тога је добро да на оваквим састанцима имамо и оне који би тек да закораче у приватни бизнис. Такође, ми смо представили програме и активности свих релевантних институција које финансијски и стручно подржавају предузетништво. РАРИС остаје отворен за сарадњу. Нашим људима у Аустрији, у градовима  које ћемо ускоро посетити у оквиру одобреног пројекта, приближићемо могућности улагања у матици, али ћемо и овде у Србији користити сваку прилику да што боље и квалитетнијепосредујемо у успостављању бољих веза ипословног повезивања дијаспоре са матицом“.истакао је Костандиновић.

 

Најзначајније могућности улагања у нашем крају учесницима форума представила је Александра Матић из Канцеларије за локални економски и рурални развој Општинске управе, истакавши да је Неготин општина са повољним пословним окружењем, што је потврђено и добијеним сертификатом.

Бранислав Савић говорио је о томе како напредује и у којој је фази аустријски пројекат „LinkUp!Serbia!“ (Повежи се! Србија!)  који има за циљ развијање улагања српске дијаспоре у матици, кроз финансијску и стручну помоћ.

О својим искуствима говорили суи  представници дијаспоре, закључак скупа је да би Неготинска Крајина бољим повезивањем са дијаспором могла да постане лепше место за живот.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.