Четвртак, 24. Новембар 2011.

Одржан округли сто на тему „Могућности реформе пореског модела"

3462_1.jpg

У оквиру имплементацију пројекта „Развој  предузетништва“, у који је укључена и општина Неготин, а који реализује НАЛЕД уз подршку GIZ-KWD Програма, јуче је у Неготину организован округли сто на тему „Могућности реформе пореског модела".

Учеснике овог скупа поздравио је заменик председника општине Неготин Бранко Марковић. Поред њега на округлом столу су говорили Никица Маринковић, представник Радне групе за развој  предузетништва и Немачке асоцијације за међународну сарадњу GIZ и Саша Радуловић, представник НАЛЕД-а који је говорио о Предностима пореског система базираног на земљишту као и о Пореским. моделима за Голубац, Неготин и Зајечар.

3462_2.jpg

Циљ округлог стола било је приближавање нових модела локалних прихода у оквиру постојећих закона и могућности ревизије локалних такси и накнада, како би се унапредила конкурентност општина и унапредило пословно окружење. Порески модел о којима се  говорило јуче базирани су на опорезивању земљишта као основног ресурса, а општина Неготин је пилот општина у овом пројекту.

3462_3.jpg

Резултати анализе оптерећења предузетника у 10 општина источне Србије показали су да је највеће оптерећење на самим предузетницима. У том смислу тражен је нови порески модел који би смањио ово оптерећење и побољшало пословну климу у општинама.