Уторак, 12. Септембар 2017.

Одржан Међународни уметнички фестивал “Дунавски троугао”

У организацији Уметничког удружења „Крајински круг“, и под покровитељством Општине Неготин, протеклог викенда је у Неготину одржан Међународни уметнички фестивал „Дунавски троугао“. Манифестацији, која је организована у Тодорчетовом конаку присуствовао је и председник општине Неготин, Владимир Величковић.

 

Након уводних речи Адама Пуслојића, књижевника и књижевног преводиоца и Драгољуба Фируловић, неготинског уметника, оснивач и председник Крајинског круга и отварања фестивал “Дунавски троугао”, додељена је медаља ФЕЛИX РОМУЛИАНА. Мирчи Динескуу, једном од највећих живих румунских песника, који је до сада објавио више од 20 песничких књига и годинама је био председник  Удружења писаца Румуније.

 

Фестивалској публици првог дана, представљен је и часопис “Ризница”. На промоцији су говорили Горан Вучковић, Адам Пуслојић, др Мићо Цвијетић, Драгослав Илић, Зорница Климентова, Диана Сиракова, Ненчо Славчев и Слободан Миљковић. 

Други дан Међународног уметничког фестивала „Дунавски троугао“ почео је презентацијом филма „Камен дрвеног сневача“ редитеља Небојше Илића. Филм је покретна слика о Постању, Послању и Посвећењу јединственог српског сликара Братислава Бате Анђелковића. Прича је испричана у духу старозаветног језика, а сцене и пејзажи камена намерно су бирани као раритетни брендови Србије, попут јединствене Ђавоље вароши, Царичиног града, кањона реке Вучјанке … То су библијска места у Србији. Ово је филмским језиком испричана прича о смислу људског живота. У  наставку програма отворена је изложба „Иконе на камену“ Братислава Бате Анђелковића. 

 

Програм у Неготину завршен је Песничким поподневом у коме су учествовали Мирча Динеску, Зорница Климентова,  Диана Сиракова и Ненчо Славчев из Бугарске, Душан Стојковић,  др Мићо Цвијетић, Тома Мијовић, др Љубиша Рајковић Кожељац, Милош Петковић, Милен Миливојевић, Живко Аврамовић, Вишеслав Живановић, Михајло Васиљевић, Хаџи Аца Кожокић, Данијела Бараћ Константиновић, Адам Пуслојић, Драгољуб Фируловић, Војислав Станковић и  Горан Вучковић. У музичком делу песничког поподнева наступио је  Бојан Чукић, на клавиру и гитариста Горан Станковић.

Учесници песничког поподнева у вечерњем термину преселили су се у суседно Кладово, где је у оквиру Међународног уметничког фестивала – Дани Крајинског круга, који као покровитељ потписује Општина Неготин, а као организатор Уметничко удружење „Крајински круг“ одржано Песничко вече.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.