Среда, 11. Април 2018.

Одржан Фестивал влашке музике “Гергина”

У Неготину је и ове године, под покровитељством Општине, Министарства културе и информисања Републике Србије, Националног савета Влаха, Компаније Елиxир-ИХП Прахово и предузећа Николић превоз, Александровић маркета и Алу фенстер, одржан Фестивал влашке изворне музике “Гергина”, у организацији истоименог Удружења за очување културе и традиције Влаха. Суорганизатори фестивала су били Дом културе „Стеван Мокрањац“ и Туристичка организација општине Неготин.


Повеља „Божидар Јануцић“ припала је Далибору Пандуревићу, солисти на саксофону из Велике Јасикове, у општини Зајечар као свеукупном победнику.  За најбољег вокалног солисту проглашен је Данијел Бароновић, из Душановца у општини Неготин, а најбољи инструментални извођач је Ирена Марић, солисткиња на фрули из Осанице, у општини Жагубица.

По први пут у десетогодишњој традицији фестивала додељена је и захвалница страном држављанину за изузетно залагање и допринос развоју влашке музике и музичкој манифестацији “Гергина”.

Наступе 19 младих такмичара, 6 вокалних интерпретатора и 13 инструменталних извођача из Србије, Румуније и Бугарске је са професором Големовићем, оцењивао жири у коме су били Маја Стојановић, професор клавира у Уметничкој школи “Стеван Мокрањац” у Неготину, Марија Витас,  етномузиколог, уредник у музичкој редакцији и музички критичар Радио  Београда 2 и двојица доајена влашке музике, саксофониста Жива Динуловић и трубач Драган Гуне Његушић. Све такмичаре, прве фестивалске вечери, пратио је оркестар хармоникаша Бобана Пецића.

 

Прве вечери Фестивала “Гергина” у понедељак, 9. априла, наступили су и Омладински народни оркестар Београд,  КУД “Ђидо” из Брестовца код Бора и Хор “Вивак – 2015”, под управом Драгане Симоновић-Мариновић.  

У десетој јубиларној сезони, Фестивал влашке музике “Гергина” био је посвећен легенди влашке песме Слободану Домаћиновићу (1951-2015), а његови пријатељи музичари су током друге ревијалне вечери као обавезну изводили неку од чувених Домаћиновићевих песама, инструменталисти, такође.  Посебан тон јубиларном Фестивалу “Гергина” у  Неготину дали су и Власи из Македоније, група “Грамостеањи” из Скопља. Друге фестивалске вечери све учеснике пратио је оркестар Слободана Пецића.

Током јубиларног десетогодишњег интернационалног Фестивала влашке музике приређено је више програма. Промоције 15 најлепших дуета влашке музике,  ДВД издања  „Лепоте Крајине и Хомоља“, најновијег приручника писаног на влашком, српском и немачком језику „Да се разумемо“, затим изложбе “Гергина 2018” и „Влашка ношња из Кобишнице" из приватне збирке Верице Тодоровић и вече љубавне поезије -  промоција најновије књиге Крсте Станковића.