Среда, 05. Септембар 2018.

Одржан фестивал „Јело и дело“

Фестивал „Јело и дело“, трећи по реду, одржан је у петак 31. августа и суботу, 1. септембра у лепом амбијенту ресторана „Конак“, у центру града.

  

Прво вече Александар Гаталица, књижевник, добитник НИН-ове награде, преводилац са старогрчког и музички критичар, припремао је јело рижото миланезе са белим вином „Матаљ“ и говорио о роману „Лагум“ Светлане Велмар Јанковић. Друго вече фестивала, књижевна критичарка, теоретичарка, професорка и ауторка уџбеника, Ана Стишовић припремала је јело бифтек у сосу од печурака, меда, купина и црвеног вина „Матаљ“ (по рецепту из 1290. године) и говорила је о делу „Име руже“ Умберта Ека. У пратећем, књижевном програму, под називом „Књигохранилиште“, у суботу, у 16 часова, у промотивној сали на дечјем одељењу, представљен је нови, научни роман Александра Гаталице „Последњи аргонаут“, у издању „Службеног гласника“. Поред аутора, о роману је говорила и др Ана Стишовић. Иначе, после премијерног представљања у Београду, ово је друга промоција шеснаестог романа А. Гаталице.

  

Организатор манифестације је Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ Неготин, у сарадњи са Туристичком организацијом општине Неготин и винаријом „Матаљ“ и под покровитељством Општине Неготин. Спонзор фестивала била је и ове године породична компанија ДОО „Текијанка“.