Уторак, 05. Септембар 2017.

Одржан други фестивал “Јело и дело”

Народна библиотека “Доситеј Новаковић” у сарадњи са Туристичком организацијом општине Неготин и винаријом “Матаљ” и под покровитељством општине Неготин, организовала је други фестивал “Јело и дело”.

 

Други по реду фестивал овог типа у нашем граду, одвијао се и ове године под геслом “права јела уз добра дела”, а у два дана о ремек делима светске и домаће књижевности, уз гастрономски добар залогај и капљицу, у ресторану “Стари фијакер”, говорили су Александар Гаталица, наш познати писац, добитник НИН-ове награде, преводилац са старогрчког и музички критичар и Александар Јерков, професор српске књижевности 20. века, на Филолошком факултету у Београду и директор Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“. 

 

Концептом фестивала предвиђено је да њижевна дела буду веома позната, једно из српске књижевности, а друго из светске, а обавезни састојак рецепта за јело морало је да буде неготинско црвено вино. Тако је прве вечери фестивала, Александар Гаталица, говорио о књижевном делу “Смрт у Венецији”, Томаса Мана и припремао бифтек у лионез сосу, док је Александар Јерков, другог дана, говорио о делу домаће књижевности, Ситничарница „Код Срећне руке“, Горана Петровића и спремао ловачки паприкаш са црвеним вином.

  

Према речима организатора, основни циљеви фестивала постигнути су у потпуности, а то су обогаћивање културног живота заједнице, популарисање књиге и књижевности, популарисање винске културе и Крајинског виногорја, употреба вина у гастрономији, унапређење туристичке понуде општине кроз популаризацију туристичких капацитета и културна децентрализација земље.

  

У промотивној сали на дечјем одељењу Библиотеке, одржан је и пратећи програм фестивала, назван „Књигохранилиште“. У књижевном матинеу, на тему: „Ситничарница српске књижевности“, учествовали су такође Александар Јерков и Александар Гаталица. У пријатном разговору са посетиоцима, разматрана је српска књижевност данас, њени нови токови и разуђеност, као и издавачка продукција. Посебно је било речи о вредносном критерујуму, који мора бити строжији, како се не би мешала комерцијална издања и књиге високих уметничких вредности, што доводи у забуну и критичаре и читалачку јавност, односно теже је доћи до добрих књига у таквој ситуацији. Библиотеке, тј. билиотекари морају да препознају те разлике и у том смислу да пруже ваљане услуге читаоцима и корисницима.

  

Реализацију фестивала помогли су и вила „Делуx“ и компанија „Текијанка“ која је донирала све потребне намирнице за обе вечери фестивала.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.