Субота, 02. Мај 2020.

ОД ПОНЕДЕЉКА СА РАДОМ ПОЧИЊУ ФРИЗЕРСКИ, КОЗМЕТИЧКИ САЛОНИ, ТЕРЕТАНЕ...

Штаб за ванредне ситуације за територију општине Неготин, на 21. ванредној седници донео је Закључак да се због побољшања епидемиолошке ситуације на територији општине Неготин, УКИДА ЗАБРАНА рада објеката који подразумевају близак физички контакт, као што су фризерски и козметичким салони, салони за негу лепоте, фитнес центри и теретане, кладионице, казина и играонице за децу.

Рад у објектима који подразумевају близак физички контакт, као што су фризерски и козметичким салони, салони за негу лепоте, фитнес центри и теретане, кладионице, казина и играонице за децу ДОЗВОЉАВА СЕ у термину од 7 до 17 часова, када није на снази забрана кретања.

Приликом отварања пословног објекта треба испоштовати прописане епидемиолошке мере.
1. На видном месту обавезно морају бити истакнута правила понашања за запослене и кориснике услуга (ношење заштитне опреме, физичка дистанца, обавезна дезинфекција руку приликом уласка у пословни објекат, обавезна дезинфекција обуће пре уласка у пословни објекат.
2. На улазу у пословни објекат мора бити постављена дезобаријера (подметач натопљен дезинфекционим средством-хлорним препаратима, препаратима на бази алчкохола, са минимално 70% алкохола или другим дезинфекционим средством
3. Приликом отварања и затварања пословног објекта, добро проветрити све просторије и дезинфиковати све радне површине, као и под. У току радног дана чешће проветравати све просторије.
4. Приликом сваког уласка запослених или корисника мора се вршити дезинфекција руку са препаратом, са минимално 70% алкохола.
5. Корисници услуга морају унапред заказати термин за коришћење услуга телефоном (фризерски салони, салони лепоте, фитнес клубови и теретане, играонице за децу), мобилним телефоном или електронском поштом.
6. У пословном објекту може боравити ограничен број корисника, тако да раздаљина између два корисника буде минимум два метра (користити сваку другу столицу и слично).
7. Приликом рада са корисницима обавезно је ношење заштитне маске и рукавица као радника у објекту тако и корисника.
8. Приликом пружања услуга хигијенске неге и улепшавање неге лица и тела, као и немедицинских естетских интервенција којима се нарушава интегритет коже, одговорна лица пословног објекта дужна су да обезбеде да се те услуге пружају под условима и на начин којим се спречава појава и преношење болести, а уколико то није могуће, да такве услуге не пружају.
9. Све радне површине, опрема и средства за рад, нарочито оне који се непосредно користе на кориснику (чешљеви, пешкири, маказе, кревети, инструменти у козметичким салонима, апарати за клађење, слот и рулет апарати у коцкарницама и кладионицама) морају бити обавезно дезинфиковани након сваке употребе. По могућству користити једнократну папирну или пластичну галантерију, а уколико се користе галантерија од тканине (пешкири, заштитни огртачи за кориснике и слично), обавезно их користити само за једног корисника.
10. Отпадни материјал који настане у раду салона покупити и ставити у једну кесу за ђубре коју треба добру везати, па ставити у још једну кесу и одложити на предвиђено место.
11. Употребљене пешкире и другу текстилну галантерију одложити у посебно одрђену кесу, те их на крају радног дана опрати у машини за веш са коришћењем прашка за веш на високој температури.
12. Коришћење заједничких, помоћних просторија, као што су кафе-кухиње, купатила, ве-це и слично, могуће је само уколико постоји могућност да се након сваког појединачног коришћења изврши дезинфекција те просторије.
13. Радне површине, столице, столови који се не користе морају се често дезинфиковати, минимум једном у току дана.
14. Цео простор пословног објекта, са свим пратећим просторијама, мора свакодневно бити дезинфикован након завршетка рада.
15. У случају сумње да неко од запослених или корисника има симптоме заразе болести COVID-19, одговорно лице салона дужно је да без одлагања удаљи запосленог из просторија из просторија салона, са препоруком да се одмах јави у Ковид амубуланту ЗЦ Неготин.