Субота, 17. Мај 2014.

Очекује се врх поплавног таласа на Дунаву у општини Неготин

Према информацијама из Центра за обавештавање у Неготину, врх поплавног таласа на Дунаву који се очекује, мобилисао је сву механизацију и људе који су на лицу места и предузимају мере на заштити и ојачавању одбрамбеног бедема у циљу заштите приобалног дела села Радујевца, чија је одбрана у овом тренутку приоритет.

На терену су сви чланови Општинског штаба за ванредне ситуације јер тренутни доток Дунава од 13,500 метара кубних у секунди и очекивани од преко 17 000, указују на могућност поплава са последицама које је овај крај неготинске општине имао последњи пут, 2006. године.

На одбрамбеним насипима у Радујевцу ангажоване су, због тога, све мобилне екипе које пуне џакове и ојачавају насип.

 

И Тимок је у преливању, па је због воде на коловозу и даље непроходан пут према Вељкову, Александровцу и Црномасници, селима која су већ неколико дана одсечена од Неготина. На деоници железничке пруге Зајечар-Неготин, код Мокрања, коју је однела бујица, санација штете је у току.

Услед појаве подземних вода изазваних дуготрајним и обилним падавинама и у самом граду, у домаћинствима у насељима, Радујевачки и Милошевски пут, подруми су у води.

По налогу Штаба за ванредне ситуације општине Неготин, ЈП „Србијаводе“, ангажовано је на утврђењу постојећег насипа и затварању испуста, а становништво је обавештено о могућем изливању Дунава и предузетим мерама.

 

Прилог ТВ Транс