Четвртак, 13. Октобар 2016.

Обука за пољопривреднике

Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) и Саветодавна стручна служба Неготин организовали су обуку за пољопривреднике на темом “Коришћење механизације у прилагођавању пољопривреде климатким променама”. Обуци је присуствовало тридесетак пољопривредних произвођача, као и представници Општинске управе Неготин.


„Предавање је организовано у оквиру пројекта који финансира Делегација Европске уније у Србији, а то је пројекат помоћи поплављеним подручјима у Србији. Ми још од краја прошле године у сарадњи са општином Неготин и још шест општина Источне Србије спроводимо тај пројекат и циљ нам је да помогнемо пољопривредницима који су 2014. године имали штету од поплава и других елементарних непогода. У Неготину се пријавило око 300 пољопривредника за ову помоћ и до сада смо испоручивали сточну храну, семена, ђубриво, пластенике и оно што нам је још преостало то су саднице воћа, које ће бити испоручене ускоро. Вредност пружене помоћи до сада је око 8 милиона динара“ – каже Љиљана Исић, представница Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација.

Основна тема једнодневне обуке била је како и на који начин пољопривредници могу правилном применом механизације да превазиђу ове климатске промене које се дешавају. То се пре свега односи на промену климе у смислу повећања саме температуре ваздуха, појаве суше у летњим периодима и неправилан распоред падавина, па онда када је најпотребније бијкама падавина нема, па су стручњаци покушали да укажу који су то начини борбе против тога. Један од њих је конзервацијска обрада земљишта где се правовременом обрадом земљишта и употребом одговарајуће механизације влага конзервира у земљишту и да онда када је најпотребније биљка из дубљих слојева извлачи влагу и тако превазилази утицај суше. Такође употребом комбинованих машина смањује се број прохода, гажење земљишта, потрошња горива и емисија штетних гасова. Говорило се и о обради без орања, применом подривача и разулача, који ће запарати земљиште и разбити непропусни слој, а као један од начина је и наводњавање. Консултант ФАО за механизацију, Ранко Копривица, истакао је да се у појединим деловима Србије већ примењују ове методе.

„Ако говоримо уопште о Србији, Војводина то већ примењује, не само ту редуковану обраду, они примењују и другу меру, директну сетву без обраде земљишта, међутим овде, у разговору са добрим произвођачима, који обрађују по неколико стотина хектара, они подривање још увек не користе, али редуковану обраду да, у смислу да користе комбиноване машине за припрему земљишта,  а такође користе у одређеним годинама и тањираче за основну обраду, значи иду на то да њихове машине имају што већи учинак, мању потрошњу горива и наравно што већи принос и већу добит.“


Слађана Стојановић, шеф Одељења за друштвене делатности, привреду и развој Општинске управе Неготин, захвалила је организацији ФАО на помоћи коју пружају пољопривредницима из наше општине.   

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.