Петак, 11. Децембар 2015.

Обука за чланове штабова за ванредне ситуације

У организацији Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије, на Борском језеру одржана је дводневна обука за чланове штабова за ванредне ситуације из општина Неготин, Кладово и Мајданпек, које су прошле године биле захваћене катастрофалним поплавама.


Обука, која је реализована у сарадњи са Програм Уједињених нација за развој и Владом Јапана, организована је под називом „Унапређење виталности за одговор на ванредне ситуације“. Сврха обуке је превентивно деловање, смањење ризика од елементарних непогода и обука чланова штабова за ефикасно деловање.

На обуци је учествовала и заменица председника општине Неготин, Надица Васић, уједно и заменик командира Штаба за ванредне ситуације општине Неготин и седам чланова штаба.

“Пројектом је на нивоу целе Републике укључено обука 30 општинских штабова за ванредне ситуације између којих су и три са подручја Борског управног округа, који су у претходном периоду, у последњих пет година, имале највише проблема у смислу природних и елементарних непогода и на основу чега су и проглашаване ванредне ситуације” – рекао је Миодраг Марковић,  начелник одељења за ванредне ситуације Бор.

Закључак дводневног семинара је да је у наредном периоду потребно јачање сектора за ванредне ситуације у свим општинама у региону. Учесницима семинара уручени су и Сертификати за допринос у реализацији активности подизања капацитета за реаговање у ванредним ситуацијама у складу са ЕУ механизмом цивилне заштите.