Четвртак, 21. Март 2013.

Обука за чланове локалних савета за запошљавање

4094_1.jpg

У оквиру Twinning пројекта „Припрема институција тржишта рада Републике Србије за Европску стратегију запошљавања“ који реализују Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и Национална служба за запошљавање у сарадњи са партнерима из земаља Европске уније, Француске, Шведске и Румуније у Неготину је одржана обука за представнике локалних савета за запошљавање из осам општина Борског и Зајечарског округа.

4094_3.jpg

„Циљ пројекта је оснаживање локалних самоуправа и савета за запошљавање за активну стратегију запошљавања која се разрађује на нивоу ЕУ“ – поручила је Брижит Мегр, стални саветник на Twining пројекту наглашавајући да је проблем незапослености присутан и у земљама Европске Уније.

Twinnig пројекат је почео маја 2012. године, траје две године, а реализује се у 64 општина и градова у Србији.

4094_2.jpg

„Бирали смо средине које су најугроженије по питању незапослености са циљем да ојачамо институције на локалном нивоу“ – поручила је Милена Прица из  Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

4094_5.jpg

Учеснике семинара поздравио је мр Милан Уруковић, председник општине Неготин и нагласио да је општина Неготин прошле године године као свој допринос решавању проблема незапослености, из општинског буџета издвојила 5.060.000 динара, што је највећи износ у региону и захваљујући чему су до посла дошла 32 радника.

4094_4.jpg

„Локалним акционим планом запошљавања општине Неготин за 2013. годину,  за решавање проблема незапослености планирано  9,7 милиона динара. Као наш допринос, а у циљу  решавања овог акутног проблема, општина Неготин ове године издвојила је  5.000.000 динара. Од министасртва рада, запошљавања и социјалне политике очекујемо још 4.700.000 динара. Овим средствима послодавци ће бити стимулисани за отварање 49 нових радних места, а биће додељено и 30 субвенција за самозапошљавање“ – истакао је председник Уруковић.