Уторак, 22. Април 2014.

Обука у оквиру пројекта „Река меда“

У склопу реализације пројекта „Река меда“, у Неготину је одржана обука за пчеларе, чланове Удружења пчелара „Хајдук Вељко“ из Неготина. Тема обуке, била је „Добра пчеларска пракса“, а предавачи дипломирани инжењери пољопривреде Нена Николић и Горан Чакардић, из Удружења „Кладенац“.

   

Пројекат „Река меда“ финансира се из ИПА Програма Европске уније за Србију, преко Аустријске развојне агенције (АДА) . Носилац пројекта је Савез пчеларских организација Србије, а партнери на пројекту Удружење „Кладенац“, Удружење „Serbia organica” и пчеларска друштва, чланови СПОС, дуж Дунавске регије, из Апатина, Новог Сада, Смедерева, Пожаревца и Неготина, као и град Пожаревац.

   

Укупна вредност пројекта је 218.988,16 евра, од чега ЕУ учествује са 167.460,25 евра, што је 74,46% укупне вредности пројекта, а СПОС са 51.527,91 евра, што је 23,53% вредности пројекта.

 

Током реализације пројекта биже организоване бројке активности, као што су израда приручника о доброј пчеларској пракси, који ће установити систем квалитета меда чланова СПОС-а, као основу паковања меда у СПОС-ову уникатну теглу за мед. Приручник ће такође покрити комплетан систем добре пчеларске праксе, како по питању исправности рада са пчелама, хигијене на пчелињаку, и у просторијама за врцање и чување меда, тако и по питању здравствене заштите пчела, тј. Стварању предуслова да од здравих пчела добијемо квалитетан и исправан мед за тржиште. У оквиру самог пројекта изабраће се и пчелари из друштава која су партнери на пројекту, који ће ући у систем добре праксе, док ће СПОС едуковати све своје чланове, путем приручника и часописа „Пчелар“.