Четвртак, 09. Јануар 2014.

Обновљен спомен комплекс на месту погибије Хајдук Вељка Петровића

Поменом који су служили свештеници неготинске црквене општине уз пратњу Црквеног хора Храма Свете Тројице, данас је обновљени комплекс са спомеником, на месту погибије Хајдук Вељка Петровића, предат грађанима Неготина. Данашњом свечаношћу завршен је и читав циклус обележавања 200 година од погибије највећег Крајинског јунака.

 

„Данас, када славимо 158 година од рођења великана Неготина композитора Стевана Мокрањца и у години када обележавамо стогодишњицу његове смрти, са посебним задовољством отварамо реконструисани комплекс на месту погибије нашег другог великана, легендарног јунака Хајдук Вељка. Обојица великана, Стеван Мокрањац и Хајдук Вељко оставили су дубок и неизбрисив траг у историји и традицији Неготина. Они су на посредан начин и одредили судбину Неготина, као старе грађанске вароши, са херојском прошлошћу и европским духом.  Због тога и ово место, где је пре 200 година, бранећи Неготин живот дао Хајдук Вељко, за Неготинце има посебан значај. И у годинама када са посебним пијететом обележавамо значајне годишњице из бурне историје неготинске, прошле године два века од погибије Хајдук Вељка и ове године 100 година од смрти композитора Стевана Мокрањца, желели смо да оставимо траг за будуће генерације. Споменик Хајдук Вељка је конзервиран, а комплекс потпуно реконструисан и сада га са поносом можемо показати посетиоцима Неготина и нашим гостима. На тај начин потврђујемо да поштујемо и негујемо традицију којом се поносе генерације Неготинаца.” – рекао је председник Општине Неготин, мр Милан Уруковић, у свом обраћању. 

 

Присутнима су се обратили и Гордан Јањић, директор и професор Милован Николић, председник Управног одбора Музеја Крајине.

 

Споменик Хајдук Вељку Петровићу у Неготину откривен је 1892. године и том приликом је Београдско певачко друштво први пут извело шесту руковет  Стевана Мокрањца, која је убрзо постала и химна Неготина.

 

Нацрт за  споменик на месту погибије Хајдук Вељка била је поверена чувеном српском архитекти Јовану Илкићу, иначе аутору зграде Народне скупштине, док је бронзани медаљон са ликом легендарног јунака израдио такође чувени вајар с краја 19. и почетка 20. века Ђоко Јовановић.

 

Комплекс на месту погибије Хајдук Вељка, са спомеником, уређењем је добио потпуно нови изглед. Уређене су стазе, травњак, изграђене су чесма и ограде, а постављано је и ново осветљење и клупе. Инвестиција вредна три милиона динара финансирана је средствима из буџета општине Неготин.