Среда, 05. Јул 2017.

Обилазак радова на згради Музеја Крајине

Вишегодишњи проблем прокишњавања у управној згради Музеја Крајине биће решен реконструкцијом крова која је у току. Радове које изводи  Грађевинско занатска задруга „Пионир“ из Власотинца обишао је данас Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

  

Видим да се радови приводе крају и добио сам уверење да је све протекло како треба тако да ће кров бити завршен у временском року и бити квалитетно одрађен. Што се музејских објеката тиче прошле године реконструисали смо под у родној кући Стевана Мокрањца, приводе се крају радови на Управној згради Музеја Крајине а неопходно је решити проблем са влагом тј хидроизолацијом у Музеју Хајдук Вељка. То планирамо да урадимо идуће године и сматрам да смо објекате који су под заштитом у граду реконструисали и сачували а после тога посветићемо се локалитетима који су нам битни и због развоја туризма. Надам се да ћемо успети да припремимо пројектну документацију и покушамо да наше знамените локалитете презентујемо и добијемо донације за њихову конзервацију.“ изјавио је приликом обиласка Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

  

Вредност радова на крову зграде Музеја Крајине, који се изводе на основу предмера и предрачуна радова Завода за урбанистичко планирање и пројектовање општине Неготин, који се финансирају из буџета општине Неготин, износи 2.212.680,00 динара без ПДВ-а.

„Музеј брине о три објекта који су из 19. века што је захтевно организационо, процедурално и финансијски. Сређена је Мокрањчева кућа, сада кров на управној згради. Имамо намеру да средимо и фасаду. Имамо проблем са влагом у овом објекту и у Тодорчетовом конаку. Гледамо да у складу с могућностима и доступним средствима средимо наше објекте који су у интересу Неготина, да буду у функцији. Сугсестија грађевинске инспекције је била да рок због специфичности радова буде три месеца.Досадашњи ток радова је коректно прошао без неких проблема.“ изјавио је медијима Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине.

  

Рок за завршетак комплетне санације кровног прекривача, олука и дотрајалих греда истиче 10. августа.