Петак, 14. Децембар 2018.

Обилазак ПУ „Пчелица“ и Удружења „Дуга“

У оквиру суфинансирања мера популационе политике јединица локалне самоуправе Владе Републике Србије и Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, у Неготину је реализован регионални пројекат „Унапређење популационих политика у Борском округу“. Радове на замени столарије у Предшколској установи „Пчелица“ обишли су је Владимир Величковић, председник Општине Неготин и Слободан Динуловић, члан Општинског већа за просвету.

 

„Наша општина је заједно са општинама Кладово и Мајданпек и градом Бором пројектом „Унапређење популационих политика у Борском округу“ конкурисала код ресорног министарства за замену столарије на новој згради вртића и због квалитетног пројекта успели смо да добијемо највећа средства за реализацију пројекта укупне вредности 14.488.870, од којих за столарију 11.192.196 динара. Локална самоуправа учествује са 20 процената од наведене суме. Захваљујем се ресорном министарству и Влади Републике Србије што су препознали потребу и значај за финансирање мере популационе политике о овом делу Србије. Оваквим улагањем стварају се бољи услови за боравак најмлађих Неготинаца у овој установи. Нећемо стати, наставићемо за улагањем јер сматрамо да је ово улагање у будућност.“ изјавио је приликом обиласка председник Величковић.

 

Поред замене столарије пројектом је предвиђена и набавка намештаја у вредности од 1.444.800 динара. Локална самоуправа је ове године из општинског буџета издвојила и 4.852.812 динара за уређење осам купатила у новој згради Предшколске установе“ Пчелица“, санирани су котлови за грејање и набављене су нове пећнице за припремање хране и чиме су побољшани рад у кухињи и квалитет хране.

 

„Прошлој 2017. и овој 2018. години десила су се велика, значајна улагања у ПУ „Пчелица“. Ове године средили смо осам купатила у већој згради. Ти тоалети нису претрпели ниједну санацију од изградње вртића. Изузетно значајно за децу, за квалитет боравка у вртићу и за безбедност деце. Значајна инвестиција је и набавка електричног шпорета и троетажне пећнице за припремање хране које нису мењане од оснивања установе. Радови на замени столарије су нам веома важни превенствено због енергетске ефикасности и бољег грејања с обзиром да је столарија била стара из времена када је саграђен вртић 1979. Године. Од тог периода се није улагало у столарију. Имали смо срећу да добијемо та средства. У оквиру пројекта добијена су средства и за обнову намештаја у вредности од милион и по динара што је за нас велики износ. Обновили смо и столичице, сточиће, ормариће и креветиће. Задовољни смо односом локалне самоуправе према нашој установи и пре свега према деци и родитељима.“ истакла је Радмила Маџаревић, директор ПУ „Пчелица“.

Пројектом „Унапређење популационих политика у Борском округу“ поред замене столарије и набавке намештаја за неготински вртић набављен је и намештај за Удружење са особама са инвалидитетом „Дуга“ у вредности од 100.000 динара.

 

„У оквиру овог пројекта, у сарадњи са локалном самоуправом обновили смо намештај у удружењу, променили мало веселим бојама средину, допринели ведрини али најважнија ставка коју смо у оквиру пројекта урадили је сређивање улаза код тоалета и постављање држача. Захваљујем се на подршци коју локална самоуправа пружа нашем удружењу и надамо се да ће догодине наша сарадња бити још успешнија.“ изјавила је Мирослава Здравковић, секретар удружења.

 

У новембру је склопу пројекта у просторијама локалне самоуправе одржано предавање под називом „Жене и предузетништво“ а набављени су и приручници који ће се користити у раду саветовалишта за младе у Удружењу „Дуга".