Понедељак, 06. Јануар 2020.

Обилазак прворођене бебе у 2020.години

Прворођене бебе у 2020. години и њихове маме, на Одељењу гинекологије и акушерства Здравственог центра Неготин обишао је данас Владимир Величковић, председник Општине Неготин у пратњи в.д. директора ЗЦ Неготин др Видосаве Барбуловић Пауновић и начелника Одељења гинекологије и акушерства др Мирослава Ивића. Председник Величковић је уручио цвеће и честитао породиљама на приновама. Прву беба у 2020. години у нашој општини дечака Вукана на свет је донела Сања Јанковић из Прахова 3. јануара у 22 часа. Прворођена беба, по одлуци Општинског већа, добила је новчану честитку у висини једне просечне месечне нето зараде у Републици Србији у износу 55.065 динара.

  

„Општина Неготин у оквиру Одлуке о подршци породицама са децом је од ове године повећала износ материнског додатка на 10.000 динара месечно који се исплаћује у 12 месечних рата незапосленим мајкама које су родиле треће и свако наредно дете и од ове године омогућили смо да се вантелесна оплодња реализује не само преко републичког већ и нашег фонда и то не само за један или два покушаја. Циљ нам је да свако ко жели да се оствари као родитељ за то добије шансу и да то буде успешно и да буде што више беба“ рекао jе приликом обиласка Владимир Величкоивћ, председник Општине Неготин.

  

Данас су у неготинском породилишту рођене још две бебе. Ивана Матић је нешто пре девет часова добила треће дете, дечака а Ивана Шуркић, прворотка , девојчицу. Прим. др Мирослав Ивић, начелник одељења је нагласио да је за разлику, када је у односу на 2017. годину било тридесетак беба више, у прошлој години 32 порођаја је било мање у односу на 2018. годину. У 2019. години на Одељењу гинекологије и акушерства рођене су 152 бебе.