Субота, 15. Септембар 2018.

Обележено 100 година од пробоја Солунског фронта

Полагањем венаца на Споменик борцима погинулим у ратовима од 1912. до 1918. и ослободиоцу Генералу Гамбети у градском парку, обележено је 100 година од пробоја Солунског фронта и Дан резервних војних старешина.

 

У име Општине Неготин венац су положили Младен Бошковић и Иван Вељковић, помоћници председника општине Неготин. Венце и цвеће положиле су и делегације , Војске Србије, СУБНОР-а Неготин и Организације резервних војних старешина из Неготина.

 

У помен палим борцима, свештенство неготинске црквене општине служило је  парастос, а приређен је и пригодан програм уз учешће рецитатора Неготинске гимназије, хора Музичке школе “Стеван Мокрањац”, као и ученика нижих разреда Основне школе “Бранко Радичевић”. О значају данашњег датума и самом пробоју Солунског фронта говорио је Сава Мићићеловић, професор историје у пензији.    

 

Поводом стогодишњице пробоја Солунског фронта и Дана резервних војних старешина, у холу Уметничке школе “Стеван Мокрањац” – Неготин, отворена је и изложба “Борбени пут 13. пука “Хајдук Вељко” 1914-1918.”. Организатори изложбе су Музеј Крајине и СУБНОР Неготин. Изложба се састоји од докумената који говоре о борбеном путу 13. пука “Хајдук Вељко” у периоду од 1914. до 1918. године. У програму су учествовали ученици Уметничке школе “Стеван Мокрањац” и Неготинске гимназије. Присутне је позравио директор Музеја Крајине, Ивица Трајковић, након чега је о изложби говорио аутор Љубиша Филиповић.

 

Дан резервних војних старешина се и обележава као дан сећања на дан почетка пробоја Солунског фронта 1918. године. Резултат овог пробоја била је капитулација Бугарске, Аустроугарске и Немачке, чиме је окончан Први светски рат. Међу жртвама рата налази се и 4 600 регистрованих Крајинаца, премда је практично тај број нешто већи.