Среда, 25. Март 2015.

Обележена шеснаеста годишњица од почетка бомбардовања

Општинско удружење СУБНОР-а Неготин је бројним активностима обележило шеснаесту годишњицу од почетка НАТО агресије.


У раним јутарњим сатима делегације бораца на гробове погинулих  бораца у ратовима од 1991. до 1999. у Браћевцу, Речки, Чубри, Неготину, Кобишници, Буковчу, Милошеву и Јабуковцу, уз присуство мештана и чланова породица погинулих бораца, положили венце и цвеће.

Сећање на почетак агресије 19 најмоћнијих земаља света без сагласности Савета безбедности, СУБНОР Неготина обележио је  настојањем да се из заборава врате невине жртве, страдале у борбеним дејствима, али и оне које је агресор назвао колатерална штета, током бомбардовања или умрли од последица дејстава НАТО авијације и спровођењем бројних експеримената над недужним становништвом.

У складу са тим, у Неготину је установљен „Меморијал генерал Љубиша Стојимировић“ у оквиру кога су под геслом „Да се не заборави – слобода између бомби“ у основним и средњим школама одржани историјски часови о НАТО агресији. Обухваћено је близу четири стотине ученика. Отворена је и изложба ликовних остварења генерала Љубише Стојимировића и учесника наградног ликовног конкурса из осам основних школа и школе „Стефанија Михајловић“ из Брзе Паланке, јавна трибина о теми „Из кризе у рат“ и промоција књиге Арчибалд Рајс – Злочини над Србима, приређивача пуковника професора др Милена Пршића.

Комеморативном скупу посвећеном почетку НАТО агресије на Србију и СРЈ писуствовали су и представници Клуба генерала и адмирала Србије на челу са председником генерал пуковником Видојем Пантелићем, председником,  и генералима Стојаном Марковићем, Томиславом Младеновићем и генералом Видосавом Ковачевићем. Ту су били и  чланови породице генерала Стојимировића – супруга Славица и брат Саша, затим легендарни командант једне од бригада Војске СРЈ на КиМ током 1999. године пуковник Михајло Гергер.

Учесницима скупа обратио се генерал пуковник Видоје Пантелић у својству председника Клуба генерала и адмирала и  изасланика председника СУБНОР-а Србије. Он је изразио задовољство чињеницом да се у дану када се сећамо на злочине агресора на овквом скупу у Неготину окупио толики број младих .Та чињеница сама за себе говори, рекао је генерал, да ће народ злочине агресора вечито памтити.Нажалост, ми смо народ који брзо заборавља. Овога пута, смемо опростити али никако заборавити.

У Дану сећања на НАТО агресију, учесницима скупа, борцима, потомцима и поштоваоцима, спортистима и ученицима обрато се и Боривоје Савић, председник Секције ратних јединица ОУ СУБНОР-а Неготин, која је обележила свој дан. Он се заложио за подмлађивање СУБНОР-а обједињавањем и прихватањем потомака и поштоваоца свих ослободилачких ратова Србије. Посебно је подвукао потребу решавања статуса младих бораца – социјалног, економског, здравственог и правног, али и  осталих чланова-потомака и поштоваоца. Савић је истакао да су заједно са Секцијом потомака и поштоваоца, локалном самоуправом, у прошлој, а и у овој, години у којој обележавамо велике јубилеје, значајну пажњу посветили очувању и одржавању споменика и спомен обележја из свих ослободилачких ратова и неговању традиција прошлости.

У културно-уметничком проргаму учествовали су хор и оркестар Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“, ученици чији су литерални радови награђени на конкурсу, као и ђаци градских основних школа.

Спортистима, учесницима на меморијалу „Генерал Љубиша Стојимировић у стрељаштву, пикаду и шаху (мушкарци и жене) уручена су признања а најбољој екипи  у укупном пласману – Екипи СУБНОР-а уручен је Прелазни пехар меморијала.

Славица Стојимировић, супруга пок. генерала Љубише, у знак захвалности  за труд и залагање у припреми и реализацији првог меморијала поклонила је СУБНОР-у Неготин слику са мотивима из Крајине.