Четвртак, 24. Март 2016.

Обележена седамнаеста годишњица од почетка бомбардовања

Општинско удружење СУБНОР-а Неготин бројним активностима током марта месеца, обележило је седамнаесту годишњицу од почетка НАТО агресије.

  

Данас, у раним јутарњим сатима, делегације бораца, уз присуство мештана и чланова породица погинулих бораца, положиле су венце и цвеће на гробове погинулих  бораца у ратовима од 1991. до 1999. године у Браћевцу, Речки, Чубри, Неготину, Кобишници, Буковчу, Милошеву и Јабуковцу. У име општине Неготин, венац на споменик погинулим борцима у парку код хотела, положили су др мед Љубисав Божиловић, председник Скупштине општине Неготин и Горан Богић, заменик председника СО Неготин.

  

У сали Дома „Станко Пауновић“, уз присуство бројних гостију, приређена је и свечана академија поводом Дана секције Ратних јединица и 17. годишњице од почетка НАТО агресије на СРЈ и Србију. Уз подсећање на ове значајне датуме приређен је и краћи културно-уметнички програм, који су припремили ученици основних и рседњих школа.  

  

У оквиру Меморијала „Генерал Љубиша Стојимировић“, који је установљен прошле године, од 5. до 20. марта под геслом „Све је почело лажима“ одржани су историјски часови о НАТО агресији у основним и средњим школама. Обухваћено је близу четири стотине ученика.

У галерији Музеја Хајдук Вељка, отворена је и изложба слика „Време у нама“ Драгана М. Живаљевића. Посетиоци су приликом отварања изложбе уживали и у музици коју је на гитари извео Милош Арсенијевић, ученик средње Музичке школе „Јосип Славенски“ у Београду. Свој допринос у обележавању меморијала дао је и ученик Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Неготину, Милош Митровић, који је на хармоници извео дело „Гулаг“.

   

Посетиоци су поред слика Драгана Живаљевића, могли да погледају и радове еминентних неготинских уметника Драгољуба  Стајковића, Драгане Гавриљук-Катић, Исидоре Живковић и Драгише Катића, као и награђене ликовне радове ученика основних и средњих школа на тему: „Отворено писмо ратним пилотима“. 

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.