Недеља, 04. Фебруар 2018.

Обележена петогодишњица рада Еликсира Прахово

Свечаном академијом у неготинском Дому културе, којој су присуствовали бројни гости из свих крајева Србије, његово преосвештенство Епископ тимочки Иларион, свештенство Црквене општине Неготин представници локалне самоуправе, Борског управног округа, општина тимочких округа, привреднике, представници државних органа и институција, установа културе, удружења, пријатељи и сарадници, Еликсир Прахово обележио је првих пет година успешног рада на подручју Неготинске Крајине и Општине Неготин.


Еликсир Прахово је тек део много бројније породичне фирме познате као Еликсир Група, основане 1998. године. Еликсир Група са својих пет компанија, која ове године обележава и две деценије постојања, данас представља регионалног лидера у агро и хемијској индустрији, са запослених 1 500 радника у различитим областима.


О Компанији која се развија и шири, инвестира и тако остварује изванредне резултате у производњи, говорио је Дарко Вуковић, директор финансијске администрације Еликсир Групе.


“Еликсир Група већ 20 година успешно спроводи визију својих оснивача. Свака од тих година је доносила бројне изазове, потешкоће, препреке, одговор на то је био тимски дух, одлучне и правовремене одлуке. Захваљујући свему томе данас имамо једну од најпоузданијих приватних компанија у Србији, која је постала предмет интересовања домаће и иностране јавности. Еликсир Групу чини пет чланица, од чега три чине хемијску дивизију. Поред Еликсир Прахова, ту је Еликсир Аграр, као генерални дистрибутер минералних ђубрива на територији Србије, која се производе у Шапцу и Прахову и Еликсир Зорка, која ове године обележава велики јубилеј, а то је 80 година од оснивања фабрике у Шапцу. Данас је то једна модерна фабрика која производи комплексна минерална ђубрива највишег квалитета и можемо рећи да је бренд Еликсир Зорка повратио стару славу и да је препознат од купаца широм региона. У саставу Еликсир Групе послује и Еликсир Фуд, данас један од највећих прерађивача и извозника замрзнутог воћа и поврћа из Србије, са три фабрике у најзначајнијим воћарским крајевима наше земље, док Еликсир Фид, који је такође у саставу Еликсир Групе снабдева скоро 80% фабрика у Србији  сировинама и адитивима за сточну храну.” – истакао је Вуковић и нагласио да осим добрим пословним резултатима, Еликсир Група, може да се похвали да као друштвено одговорна компанија, увек тражи начин да повеже друштво и привреду. Друштвена одговорност и помоћ најугроженијима, вредности су које су уткане у сваку чланицу Еликсир Групе. Као један од најбољих примера за то јесте свакако пословање Прахова, које је сигурно значајно променило друштвену заједницу, општину и сигурно има значајан позитиван утицај на цели регион.


Еликсир Прахово настао је на темељима некадашње Индустије хемијских производа, након приватизације 2012. године, а 1. фебруара 2013. године почела је и производња, која, некада највећој крајинској фабрици полако враћа углед у Србији и Европи. Није било лако, а ни једноставно преточити визију у реалност и од суморне слике посусталог комбината направити сасвим другачију, допадљиву, ону коју праховски Еликсир слави у нади да ће с годинама бити још и боља.

О протеклих 5 година колико је званично прошло од покретања производње и ревитализацији Еликсир Прахова,  говорио је на свечаној академији Љуба Стојчић, генерални директор Еликсир Прахова.


“У првих 5 година рада компаније, у пројекте и реконструкцију инвестирано је преко 42 милиона евра. У погледу ангажовања људских ресурса, компанија је започела свој раст са 220 радника запошљених у 2013. години. Данас Еликсир Прахово запошљава скоро 700 радника. Дозволите ми да и овде, пред вама изразим лично задовољство због чињенице да наш успех у пословању представља значајно унапређење укупне ефикасности једног сложеног индустријског система, због добрих резултата и непрекидне тежње ка нових достигнућима, због континуираног унапређења имиџа компаније као регионалног лидера у производњи фосфорне киселине и минералних ђубрива и због сталне тежња ка задовољству запослених. Еликсир Прахово се определио за концепт одрживости у многим подручјима свог пословања, подразумевајући да осим економских параметара и социјални, културни и еколошки аспекти морају да буду укључени у процес доношења одлука, посебно када су у питању дугорочни ефекти по животну средину. Друштвена одговорност и одрживост, представљају неодвојиви део културе наше компаније којом се руководимо када су у питању дугорочне одлуке у циљу стварања трајне вредности. С тим у вези, наша пословна стратегија заснована је на  основним принципима стварања и дељења вредности са свим интересним групама: добављачима, купцима, пословним партнерима, друштвеним заједницама, што уједно одређује и начин на који водимо компанију.“,  истакао је, између осталог Стојчић и додао да су циљеви Еликсир Прахова у будућем периоду повећање производње НПК ђубрива на 300.000 тона годишње,производњу ССП/ТСП-а на 100.000 тона годишње, достизање производње фосфорне киселине на 180.000 тона годишње, као и на одржавање и унапређење квалитета, повећање ефикасности процеса и остваривање конкурентности на тржишту.

Еликсир Група не брине само о себи и свом профит, већ са својим чланицама, представља значајан ослонац развоју локалних средина у којима раде. Помажу младима, развоју инфраструктуре, поспешују акције, брину о људима са којима сарађују. То чине годинама као Еликсир Група, а на том путу, потврдио је Бранко Марковић, заменик генералног директора, следи их и Еликсир Прахово.


Доласком у Прахово, породична Компанија Еликсир, васпостављене све позитивне вредности које је ИХП, у својој историји имала, донела је и своје, утемељене на најбољој традицији успешног српског домаћина. Добро је мото Еликсира! За људе који раде у Компанији, за партнере са којима сарађујемо, за локалну заједницу у којој послујемо и за Србију. Еликсир је добро за земљу!“, рекао је на почетку свог обраћања Бранко Марковић, заменик генералног директора Еликсир Прахова, а након тога навео да Еликсир Прахово свесрдно помаже спортским клубовима, основним и средњим школама, промовише здраве начине живота, подржава научно-истраживачке активности, рад културних институција и гради чврсте партнерске односе са заједницом у којој послује.


Свечану академију својим наступима употпунили су хор ученика Неготинске гимназије којим је дириговала Данијела Марковић, хор основне школе “Бранко Радичевић” под управом Еме Милошевић и дечији фолклорни ансамбл КУД “Стеван Мокрањац” под вођством Мирослава Живановића.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.