Понедељак, 11. Аугуст 2014.

Обележена годишњица смрти Хајдук Вељка

 

 

Парастосом који су служили свештеници Неготинске црквене општине, данас је на месту погибије, у спомен комплексу у  Хајдук Вељковој улици, обележена годишњица смрти највећег крајинског јунака.

Венце су на споменик Хајдук Вељку положили делегација Општине Неготин,  представници Стонотениског клуба који носи име легендарног јунака и организатор програма, Музеј Крајине.

 

Присутнима се обратио Гордан Јањић, директор Музеја Крајине речима :

 „На данашњни дан пре 201 године, на овом месту страдао је највећи браниоц Неготина. Од свих већи, војвода крајински Вељко Петровић, наш Хајдук Вељко. Шта на овом месту, у овом тренутку рећи а да већ у претходна два века није испричано, ништа ново, што народ Крајине није испричао или већ не зна. Остаје нам само да поновимо познато и подсетимо на његово дело и улогу коју је имао у будућности од њега до нас, коју има и коју ће имати од нас ка онима који долазе. До дана погибије Вељко је био војвода и јунак, а од тог дана постаје легенда.“

 

О лику и делу највећег крајинског јунака потом је говорио Милован Николић, председник УО Музеја Крајине, професор српског језика и књижевности у пензији.

„Дванаест година иза Вељкове смрти, Вук Караџић штампа своје најбоље дело „Житије Хајдук Вељка Петровића“ и у том делу о Вељку записује ово: „ У време Ахила и Милоша Обилића он би заиста њихов друг био, а у његово време , Бог зна би ли се могли с њим успоредити“.

 

Програм обележавања дана погибије највећег јунака Крајине завршен је незваничном химном Неготина, шестом руковети Стевана Стојановића Мокрањца посвећеној Хајдук Вељку Петровићу, коју је извео Црквени хор Храма Св. Тројице, под вођством Светлане Кравченко.

 

Делегација Општине Неготин и Музеја Крајине је потом положила  венац на гроб славног јунака који се налази у порти Старе неготинске цркве