Петак, 11. Аугуст 2017.

Обележена годишњица погибије Хајдук Вељка Петровића

У спомен комплексу, на месту погибије Хајдук Вељка Петровића данас је обележена 204. годишњица од погибије славног српског јунака. Том приликом служен је парастос и положени су венци у дворишту Старе цркве и испред споменика Хајдук Вељку.

 

Венце су положиле делегације општине Неготин у којој су били др мед. Љубисав Божиловић, председник Скупштине општине Неготин, Драгослав Нинић, секретар СО Неготин и Далибор Мачић, члан Општинског већа општине Неготин и Музеја Крајине коју је предводио Ивица Трајковић, директор.

 

У свом обраћању, директор Музеја Крајине, укратко је присутне упознао са историјатом спомен комплекса и споменика на месту погибије славног јунака, који је откривен 1892. године и био је први споменик у јавном простору.

 

На том месту некада се налазио један од пет шанаца, које су српски устаници подигли за одбрану Неготина од Турака 1813. године. То је тзв. Абрашев шанац, којим је командовао Никола Абраш, најближи сарадник и побратим Хајдук Вељка. У изворима се наводи да је у том шанцу Хајдук Вељко погинуо док је обилазио устанике. Подигнут је на простору који је откупио и поклонио општини за подизање меморијала Милан Николић, земљорадник из Јасенице. Одбор за подизање споменика образован је 1887. године. Председник одбора био је свештеник Јован Станојевић, а чланови Милутин Савић, управитељ Винодељско-воћарске школе у Букову, Ђорђе С. Стојковић, директор Неготинске ниже гимназије, Милутин Рајић, судија, Светислав Станојевић и Лазар Х. Нинић, трговци, као и Душан Ж. Цајић, часовничар. Средства за овај споменик прикупљена су добровољним прилозима грађана неготинске општине преко Одбора за подизање споменика. У извештају Одбора назначено је да је највећи прилог дала Општина вароши Неготина – 2000 динара. Споменик је израђен од једне врсте гранита, који се може наћи на простору између Плавне, Танде и Црнајке, у различитим нијансама боја, али не тако чврст и постојан као прави мермер. Израђен је по нацрту архитекте Јована Илкића, а Стојковић у књизи На лепом српском Дунаву, од Београда до Радујевца, издатој 1893. године, пише да је целокупан изглед елегантан и допадљив. – истакао је између осталог Трајковић.

 

У пригодном програму учествовао је вокални састав “Евлогитарна”, а обележавању годишњице погибије Хајдук Вељка Петровића присуствовали су и млади спортисти, чланови спортских клубова који носе име славног јунака.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.