Понедељак, 30. Мај 2016.

Обележена годишњица ОШ „Павле Илић Вељко“ Душановац

Пригодним програмом, доделом захвалница за постигнуте резултате на бројним школским такмичењима и доделом јубиларних награда обележена је годишњица постојања и рада Основне школе „Павле Илић Вељко“ Душановац.

  

Свечана академија, којој су присуствовали бројни гости, председник општине Неготин, Јован Миловановић, директори основних и средњих школа, некадашњи и садашњи радници ове школе, одржана је у подручном одељењу у Михајловцу, јер у овом селу обележавају 180 година од изградње прве школе.

  

Поздрављајући бројне госте, директорка школе Душица Ивановић, осврнула се на историјат школства у Михајловцу и Душановцу.

  

„Школе у Михајловцу и Душановцу спадају у најстарије школе у Србији. Школа у Маихајловцу почела је са радом далеке 1836. године, а школа у Душановцу десет година касније. Школске 1919/1920. године четворогодишња школа са приправним разредом у Михајловцу ради са три одељења као мешовита школа мушке и женске деце. Од 1952/53.године, четвотогодишња школа прераста у шестогодишњу а од 1959/60. школске године у Основну школу. Писменост је била жеља, потреба и визија новог времена у коме је знање предиспозиција за развој, за напредовање. Како је расло и како се развијало село, расла је и развијала се и школа. 1992. године отворена је нова, савремена, функционална школа која испуњава све стандарде за квалитетан рад, а градњу је инвестирао ХЕ Ђердап 2. Од 1995. године почиње међутим нагло исељавање становништва у иностранство и смањење броја ученика. Задња генерација завршила је осми разред у овој школи 2012/13. године.  Школа поново постаје четвороразредна, а данас ради са једним одељењем које наставу прати у једној учионици.  Матична школа у Душановцу, такође, је школа са дугом традицијом. Након преживљених тешких времена, када је била препуштена зубу времена, ове године је добила нови кров на једном свом делу. Успели смо, уз помоћ Општине Неготин да објекат заштитимо од даљег пропадања. Верујемо да ће овај део школске зграде бити приведен својој намени – фискултурној сали. У времену када деца све више времена проводе уз рачунаре, ова инвестиција представља велико улагање у здравље младог нараштаја, улагање у будућност. Надам се да је ово довољан мотив заизраду нових пројеката и наставак радова – истакла је између осталог Душица Ивановић, директорка ОШ „Павле Илић Вељко“ из Душановца.

  

У свом обраћању директорка је подсетила и на све оно што је урађено у матичној школи у Душановцу и подручним одељењима у Дупљану и Михајловцу, као и на резултате ученика и наставника на такмичењима.

  

На свечаној академији уручене су захвалнице свима који су помогли школи као и награде ученицима и њиховим наставницима за постигнуте резултате на бројним такмичењима.

  

Уручене су и јубиларне награде радницима школе за дугогодишњи рад у овој образовној установи. 

  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.