Недеља, 25. Март 2018.

Обележена деветнаeста годишњица од почетка бомбардовања

Полагањем венаца и цвећа у спомен комплексу „Млади борци“ у Неготину, обележена је деветнаеста годишњица од почетка бомбардовања наше земље. Поред обележавања дана почетка агресије на нашу земљу, Општинско удружење СУБНОР Неготин, бројним активностима током марта месеца организује и четврти Меморијал “Генерал Љубиша Стојимировић”.  


У име општине Неготин, венац на споменик погинулим борцима у парку код хотела, положили су мр Милан Уруковић, председник Скупштине општине Неготин, Богдан Гугић, заменик председника и Татјана Панић, члан Општинског већа за културу, туризам и информисање.

Венце и цвеће положиле су и  делегације СУБНОР-а Србије, Скупштине клуба генерала и адмирала, СУБНОР-а Неготин, Резервних војних старешина, ратних војних и цивилних инвалида и чланови породица погинули младих бораца.у ратовима од 1991 -1999.године.

У раним јутарњим сатима, делегације бораца, уз присуство мештана и чланова породица погинулих бораца, положиле су венце и цвеће и на гробове погинулих  бораца у ратовима од 1991. до 1999. године у Браћевцу, Речки, Чубри, Неготину, Кобишници, Буковчу, Милошеву и Јабуковцу.

Интонирањем химне „Боже правде“ у амфитеатру Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ почео је  пригодни програм посвећен једанаестонедељном бомбардовању наше земље од стране армија деветнаест најмоћнијих држава света, али и обележавање Четвртог меморијала генерал „Љубиша Стојимировић“. Тим поводом, скупу се пригодним речима обратио Драгољуб Филиповић председник ОО СУБНОР-Неготин.

Током једанаест најцрњих недеља НАТО јуришници сасули су на нашу земљу преко 1300 крстарећих ракета, 37.000  забрањених касетних бомби, око 22.000 тона муниције са осиромашеним уранијом у 420.000 пројектила и не само у њима, од којег су страдали и даље страдају људи на овим просторима. Према најновијим подацима, страдало је преко две ипо хиљаде војника, полицајаца, грађана и нажалост 82 детета. Срушили су мостове, пруге, путеве, стамбене објекте, домове здравља, јаслице, споменике културе.– истакао је између осталог Филиповић.

Осврћући се на Меморијал посвећен генералу Љубиши Стојимировићу,  Филиповић је рекао да је његов основни циљ да код деце и народа, полазећи од чињенице да је Љубиша, пре свега био човек, уметник, родитељ и велики војник, развија љубав према слободи и миру, да знањем освајамо највећа светска достигнућа, али и да никад више не будемо изложени овако злоћудном кажњавању слабих и немоћних од оних којима  је снага у оружју и прогалашавању жртава за колатералну штету.

У пригодном музичко сценском програму чествовали су ученици СУШ „Стеван Мокрањац“ , а уручене су и Повеље поводом меморијала и Дана Секције ратних јединица неготинског СУБНОР-а.

Поводом ових значајних догађаја Владимир Величковић, председник општине Неготин уприличио је и пријем за чланове породице Стојимировић, представнике СУБНОР-а и Скупштине Клуба генерала и адмирала.

 

У оквиру четвртог меморијала одржана је и трибини под називом „Од Рамбујеа до Кумановског споразума“  на којој су о НАТО агресији неготинцима говорили генерал Видосав Коваљевић, заменик председника  СУБНОР-а Србије, а о дејствима авијације говорио је пуковник Зоран Јаковљевић. У просторијама Дома културе „Стеван Мокрањац“ отворена је и изложба ликовних и литералних радова са конкурса поводом меморијала и изложба слика сликара Ликовне секције Војне академије Београд, а за 6. мај најављено је и отварање изложбе фотографија о НАТО бомбардовању Инсталација Југопетрола у Прахову и промоција књиге „На олтар отаџбине.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.