Четвртак, 16. Аугуст 2018.

Oбележена 77. годишњица од формирања Крајинског партизанског одреда

У Неготину је данас обележена 77. годишњица од формирања Крајинског партизанског одреда. Тим поводом бројне делегације положиле су венце и цвеће на  спомен обележје погинулим борцима НОР-а из Неготина и  борцима ратова од 1991. до 1999, а приређен је и пригодан програм.   

 

У раним јутарњим часовима, делегација СУБНОР-а Неготин, положила је венце и цвеће на Алији, месту где је 16. августа 1941. године формиран Крајински партизански одред, док је централна свечаност организована на спомен обележју у Неготину.

 

Пошту палим борцима одале су делегације Општине Неготин, СУБНОР-а Србије, Неготина, Сремске Митровице, Пирота, Сокобање, Књажевца, Зајечара, Бољевца, Бора, Цивилних и војних инвалида рата, Обласног антифашистичког Савеза Бугарске из Видина и Општинског одбора БАС-а Брегово и породице бораца палих у борбама против НАТО агресије 1999. године.

 

Испред Општинског одбора СУБНОР-а Неготин, присутне на скупу поздравио је  Драгољуб Филиповић, а присутнима се обратио  и представник борачке организације из Бугарске. Пригодне стихове говорили су Радмила Николић и Славољуб Станковић.

 

И ове године додељена су признања и повеље, појединцима и привредним субјектима општине Неготин. Највише признање СУБНОР-а Србије „Борац“, које се додељује за досадашњи несебичну помоћ општинској организацији СУБНОР Неготин , ове године уручено је мр Милану Уруковићу, председнику СО Неготин, Бобану Ђорђевићу, предузетнику и председнику ПД „Дели Јован“, Радету Петковићу, пуковнику у пензији и Драгољубу Патрујкићу, чувару спомен комплекса „Стеванске ливаде“.

 

Повеља Крајинског партизанског одреда ове године припала је Владимиру Величковићу, председнику општине Неготин, Дому за децу и омладину „Станко Пауновић“, Пољопривредна школа „Рајко Боснић“, СМШ „Стеван Мокрањац“, Еликсир Прахово, Музеј „Крајине“, ПТП „Матаљ“, ОРВС Неготин, „Слатка кућа“ Неготин, Витомир Здравковић, Тодора Челикић, бориславка Раденковић и Љубиша Ђорђевић.

 

Уручене су и медаље најбољима у спортским надметањима у пикаду, код жена и шаху у мушкој конкуренцији. Прелазни пехар ове године припао је екипи СУБНОР-а Неготин. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.