Понедељак, 25. Март 2019.

Обележена 20. годишњица од почетка НАТО бомбардовања и 5. Меморијал „Генерал Љубиша Стојимировић“

Полагањем венаца  и пригодним програмом у сали Уметничке школе „Стеван Мокрањац“  јуче је обележена 20. годишњица од почетка НАТО бомбардовања наше земље и 5. Меморијал „Генерал Љубиша Стојимировић“. 

  

Венце су на Спомен обележје младим борцима  код Хотела Инекс  положиле делагације Општине Неготин коју су чинили  Татјана Панић, члан Општинског већа и Младен Бошковић, помоћник председника, затим генерали у пензији Томислав Младеновић и Жарко Лазаревић у име секције Клуба генерала и адмирала Србије из Ниша, ОУ СУБНОР Неготин, резервних војних старешина и Ратних и војних мирнодопских инвалида.

  

Програм посвећен обележавању двадесетогодишњице од почетка НАТО агресије  почео је одавањем поште невино страдалој деци, грађанима, војницима и полицајцима. Током 78 дана убијено је 2.500 грађана од којих 89 деце, повређено  12.500 грађана, 300.000 Срба је прогнано,  уништено 60 мостова, 190 школа, 200 цркава и 50.000 кућа.  У нашој општини са 52 пројектила у пет напада потпуно је уништена инсталација Југопетрола у Прахову.

  

Присутнима се  почетку програма обратио Томислав Младеновић, генерал у пензији  који је подсетио на дане када се наша земља борила против надмоћнијег  противника и  на нашег суграђанина генерала Љубишу Стојимировића, тадашњег начелника Генералштаба .  У програму, у организацији Општинског удружења СУБНОР Неготин, учествовали су малишани из Предшколске установе „Пчелица“, ученици основних школа „Вук Караџић“ и „Бранко Радичевић“, Неготинске гимназије и Уметничке школе „Стеван Мокрањац“.