Среда, 10. Септембар 2014.

Обележена 175. годишњица Неготинске гимназије


Свечаном академијом уз присуство бројних гостију, представника Општине Неготин, Школске управе Зајечар, црквене општине Неготин бивших и садашњих професора и ученика, Неготинска гимназија обележила је данас 175. годишњицу постојања и рада.

Присутне госте поздравила је директорка школе, Емилија Петровић, која је између осталог у свом обраћању истакла :

 

„Наша школа је врло значајно средиште образовања, просвећености и културе и истински расадник стручњака различитих профила, научника, културних и јавних радника, правника политичара, економиста, инжењера, лекара и других професија. Учинићемо све да школа крене у даљи процес модернизације. Задатак нам је формирање интелектуалне елите у граду, Општини и шире, као и да ученици постану грађани са одређеним знањем из природних и друштвених наука“

 

Неготинска гимназија, годинама чува статус једне од најугледнијих средњих школа у Србији. У њој су знања стицали српски научници и дипломате, Ђорђе Станојевић, Симо Лозанић, Никола Пашић, композитор светскога гласа Стеван Мокрањац. Позната је не само по многим славним именима која су се у њој школовала, већ и одличној припреми коју пружа својим ђацима за наставак образовања на високошколским установама. Сваке године ученици ове школе освајају награде на бројним такмичењима од окружног до републичког нивоа, а тако је било и у школској години за нама. Сви успешни ученици били су награђени од стране школе, Општине и Министарства просвете, а директорка школе, још једном их је похвалила на данашњој академији.  То су ученици Милош Павловић, Давид Матејевић, Владан Буквић, Милан Милошевић, Михаела Могош, Невена Живановић, Михајло Миловановић, Ана Којић, Алекса Дамњановић и Анђелија Радовановић.  

 

Поводом Дана Неготинске гимназије, изведен је одлично припремљен музичко -поетски програм посвећен стогодишњици почетка Првог светског рата, у коме су учествовали рецитатори и Хор школе.

 

Јубиларним наградама за 10 и 20 година рада у школи, награђене су професорке  Драгана Нисић и Снежана Степановић-Андрејевић, за десет година, а за двадесет  година рада, помоћни радник Јовица Јанковић.

 

Поводом 175. рођендана, колектив Неготинске гимназије је упутио захвалност организацијама и установама које помажу њен рад, а сви присутни гости на дар су добили примерак последњег издања школског листа „Мисао“.

Неготинска гимназија је 175. годишњицу обележава са својих 390 ђака, у 16 одељења природно-математичког и друштвено-језичког смера и 50 запослених.  Сви они, заједно са бившим, садашњим и будућим ученицима