Понедељак, 01. Новембар 2010.

Обележена 164. годишњица Народне библиотеке

2963_1.jpg

У недељу, 31. октобра, на Светог Луку,  у промотивној сали на дечјем одељењу, резањем славског колача и свечаном Академијом Народна библиотека 'Доситеј Новаковић' је прославила 164 године постојања.

2963_2.jpg

У поздравној беседи, в. д. директора Власта Младеновић је поздравио свештенике СПЦ, председника Скупштине општине Неготин мр Милана Уруковића, члана Општинског већа Ратомира Милосављевића, директоре и представнике школа и установа културе и све присутне госте и истакао значај отварања Неготинског читалишта, давне 1846. године и допринос и улогу иницијатора, првог Епископа тимочког, Доситеја Новаковића.

2963_3.jpg

Пригодним поклонима награђени су најактивнији читаоци на дечјем одељењу и одељењу за одрасле, као и у огранцима, а награђени су и најмлађи и најстарији читалац.

2963_4.jpg

Уручене су и јубиларне награде запосленима: Наташи Трајковић и Данијели Мораревић за 10 година рада и Славици Станимировић за 20 година рада у установи.

2963_5.jpg

Већ традиционално, на дан библиотеке проглашени су и резултати књижевног конкурса и уручене награде 'Мирко Петковић'. На конкурсу је учествовало 22 аутора који су послали укучно 54 рада. Жири, у саставу: Томислав Милошевић, професор српског језика, Маја Манић, професор разредне наставе и Милорад Грбовић, дипломирани библиотекар, златну плакету, за приповетку 'Коњ, побегао из две приче', доделио је Власти Станисављевићу Шаркаменцу, сребрну плакету, за песму 'Реч речита', доделио је Горану Вучковићу и бронзану плакету, за приповетку 'Зид' Драгослави Вељковић Маџар.

2963_6.jpg

Жири је доделио и похвале Надежди Ђуричић, најстаријем учеснику и Јовани Вучинић и Дуњи Лучић, ученицама IV1 одељења ОШ 'Вук Караџић' као најмлађим учесницима на конкурсу.     Представљањем Водича неготинске библиотеке, у коме је дат кратки историјат установе и представљена 'лична карта' библиотеке данас, завршена је свечана Академија.

2963_7.jpg

Гости - учесници на Акедимији били је етно група 'Класје' из ОШ 'Вук Караџић', под вођством учитељице Душице Ђурђић, чији је наступ  придобио све симпатије публике.