Понедељак, 25. Март 2013.

Обележена 14. годишњица НАТО бомбардовања

4096_1.jpg

Полагањем цвећа и венаца на гробове погинулих током НАТО агресије и гробове погинулих у борбама од 1991. до 1999. године, као и комеморативном седницом, у Неготину је  обележена је 14. годишњица од почетка агресије. Цвеће и венце положиле су делегације Oпштине Неготин, ОО СУБНОР-а, Секције ратних јединица и Организације РВС.

4096_2.jpg

Комеморативна седница почела је минутом ћутања чиме су присутни одали пошту жртвама НАТО агресије. У наставку седнице Драгољуб Филиповић, подсетио је присутне на ратна дешавања од марта до јуна 1999. године. Филиповић је говорио и о томе по којим је објектима НАТО дејствовао на простору Тимочке Крајине. То су објекти „Инсталација Југопетрола” у Прахову и Бору у више наврата, Фабрика фолија у Бору, објекти РТБ Бор гађани су такође више пута, као и Пољопривредна фарма у Подгорцу. Скоро уништена. трафо станица РТБ Бор гађана је 3. пута, а током  априлу 1999. године гађана је и топлана у касарни у Зајечару, бензинска пумпа у Зајечару из правца Београда и  Бољевац брдо у више наврата. Укупно је бачено близу 200 пројектила.

4096_3.jpg

Неуништиви српски дух 1999. године изнедрио је бројне пароле међу којима и она позната „Свете, не бој се, Срби су са Вама”. Неке од њих прочитане су и на комеморативној седници.

4096_5.jpg

На крају комеморативне седнице додељене су медаље победницима спортских такмичења у пикаду и стрељаштву.

4096_4.jpg

Комеморативној седници поводом обележавања 14. годишњице од НАТО агресије на нашу земљу предходила је свечана седница поводом Дана Секције ратних јединица. Свечана седница је уједно била и изборна, на којој је изабрано ново руководство секције. За председника секције изабран је Боривоје Савић, за секретара Бранислав Междиновић, а за благајника Новица Рашић. Изабрани су И чланови Извршног одбора секције, као и 7 представника секције у ОО СУБНОР.

4096_6.jpg

Јучерашњи скуп организовали су ОО СУБНОР и Секција ратних јединица. Како је најављено на скупу ускоро ће из штампе изаћи две публикације “Љубав боје крви” аутора Боривоја Савића и “Живот на олтару отаџбине”, аутора Драгољуба Филиповића.