Петак, 13. Мај 2022.

ОБЕЛЕЖЕНА 101. ГОДИШЊИЦА ПОСТОЈАЊА ПССС НЕГОТИН

Свечаном академијом која је одржана данас у великој сали, СО Неготин Пољопривредно-стручна служба Неготин је обележила вредну годишњицу, 101. годину постојања. Скупу су присуствовали Александар Богићевић, помоћник министра за пољопривреду, шумарства и водопривреде, Владимир Величковић, председник Општине Неготин и представници 31 пољопривредно стручне службе из целе земље.

  

„  Драго ме је што се видимо због оваквих повода, обележавања 101.годишњице Пољопривредно стручне службе у Неготину. Често обилазимо овај регион и целу Србију из разлога што посао који ви обављате је веома важан за нашу државу, Републику Србију и имате велику подршку ресорног министарства. Желим да истакнем и важност локалне самоуправе, изузетан је пример сарадње Општине Неготин и ПССС Неготин, јер заједнички циљ и локалне самоуправе, службе и државе је да пољопривредни произвођач буде задовољан и мислим да смо на правом путу да тако буде у потпуности“ истакао је Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде.


Поздравну реч представницима пољпривредно стручних служби из целе земље упутио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.  

  

 „Наша општина већ дужи низ година издваја значајна средства за развој пољопривреде и подршку раду пољопривредних удружења, а у последњих пар година желимо да кроз комасацију у тимочком делу општине унапредимо виноградарство  и побољшамо винарске капацитете. У процес комасације улажемо 107 милиона динара, Република Србија  57,5 милиона, а локална самоуправа  нешто више од 49 милиона динара. Поред комасације очекује нас и почетак прве фазе пројекта наводњавања неготинске низије у вредности од преко 10 милиона евра. Системом за наводњавање целе неготинске низије желимо да помогнемо нашим пољопривредницима да имају веће приносе и  тиме унапредимо пољопривредну производњу. Велике пројекте реализујемо уз  подршку Министарства пољопривреде и на томе смо веома захвални.“, истакао је Владимир Величковић, председник Општине Неготин,  честитајући 101.годину постојања колективу Пољопривредне стручне службе.

Пољопривредно-стручна служба Неготин данас је саставни део пољопривредног саветодавног система Србије, који чине 34 службе које покривају целокупну територију Републике Србије. Надзор над радом ПССС Неготин и ПССС Србије врши Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Сектор за рурални развој, Група за саветодавство преко својих служби и овлашћене организације.


„ Пољопривредна јавност и агрономи знају да је Неготинска Крајина „кривац“ што ми уопште данас у Србији и Европи имамо винограде. Овде је сузбијена филоксера крајем 19. века. Оно што је мало познато је да је у Неготину почела пре 130. година, тачније историјски подаци говоре 1921.године  историје први пут организована прва конференција виноградарско-винарских стручњака на којој је донета одлука да се у Букову оснује Енолошка станица са циљем унапређењавинградарства и подрмаства у овом крају.“ , поручио је Владица Гавриловић, директор ПССС Неготин.

За допринос у раду и развоју ПССС Неготин кроз век постојања бројним институцијама, организацијама и појединцима додељене су  златне повеље, повеља и захвалницe.

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.