Петак, 01. Март 2013.

Обележен Светски дан цивилне заштите

4073_1.jpg

Свечаном седницом, данас је у великој сали СО Неготин обележен 1. март, Светски дан цивилне заштите. Седницом је председавао командант Штаба за ванредне ситуације општине Неготин мр Милан Уруковић, а присуствовали су бројни гости, представници војске Републике Србије, полиције, судства, локалне самоуправе, установа и институција општине Неготин.

4073_2.jpg

Обележавањем овог датума, Општина Неготин и Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова –Одељење за ванредне ситуације у Бору, придају значај припремљености друштва и грађана у случају елементарних непогода, техничко-технолишких и других несрећа и опасности.

Формирањем оперативних снага цивилне заштите на свим нивоима организовања, опремљених и обучених за деловање у ванредним ситуацијама и правовременим деловањем на изазове и ризике доприносимо јачању и отпорности друштва у целини.

4073_4.jpg

Поздравним говором присутнима свечану седницу отворио је председника општине Неготин и команданта општинског штаба за ванредне ситуације мр Милана Уруковића који је том приликом рекао :

„Данас имамо задовољство да овај празник обележавамо у ситуацији када наша земља, преко Сектора за ванредне ситуације, поново успоставља неоправдано запуштен и девастиран систем цивилне заштите у Републици Србији.  Неспорно је да цивилна заштита мора имати већи значај у систему заштите и спасавања грађана наше земље, и да наше друштво мора улагати много више снаге и средстава како би се формирале добро опремљене и обучене специјализоване јединице цивилне заштите као преко потребне додатне снаге које ће бити ангажоване у ванредним ситуацијама. Посебно ми је  задовољство да вас упознам са делом активности које извршавају специјализоване јединице цивилне заштите, формиране од стране Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, Одељења за ванредне ситуације у Бору, а за потребе извршавања задатака заштите и спасавања у ванредним ситуацијама на територији Борског управног округа. Припадници ових јединица ће у наредном периоду представљати значајну снагу и имати  привилегију да припадају јединици која ће се опремати и обучавати  за заштиту и спасавање свих људи у Републици Србији. Намерно то кажем јер нема веће привилегије од спасавања и помагања људима у невољи.“

4073_5.jpg

На свечаној седници присутнима се обратио и начелник општинског штаба за ванредне ситуације, Зоран Траиловић, који је говорио о улози и значају цивилне заштите и специјализованих јединица цивилне заштите. 

4073_3.jpg

Овај дан се свечано обележава у целом свету, почев од 1990. године одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите, са циљем да се укаже на витални значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих типова несрећа и катастрофа и суочавању са њима – да се ода признање за њихове напоре, жртве и подвиге.